Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,61 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
453,80 Ft
Bitcoin
63,996 $

Nagy a baj, az építőipari szakemberek 95 százaléka készül válságra

Kifejezetten borúlátóak a magyar építőipari szakemberek: a megkérdezettek 95 százaléka készül válságra, 83 százalékuk még idén.

Fotó: Twenty20
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Borúlátóak a szakemberek az építőiparban, 95 százalékuk számít válságra, 83 százalékuk még idén – derül a Mapei Kft. 150 építőipari szakember körében végzett gyorsfelméréséből. A vállalat szerint bár láthatók lassulásra utaló jelek, azokat sikeresen enyhítik a lakásfelújítási és otthonteremtési támogatások, legalábbis december 31-ig.

A megkérdezett szakemberek 45 százaléka szerint már most érezni a válság hatását, míg további 38 százalék szerint fél éven belül, 10 százalékuk szerint pedig jövőre éri el a recesszió hazánkat. Soron kívül Orbán Viktor: „Váratlanul betoppanok” (videó)

A válság hatására várhatóan lassul az építőipar a szakemberek 18 százaléka szerint. 46 százalékuk gondolja úgy, hogy ennek hatására a lakosság a felújítások elhalasztása mellett dönt, 14 százalékuk az építőanyagárak emelkedésére, 7 százalék anyaghiányra számít.

A saját munkájukra nézve, a megrendelések visszaesésére a szakemberek 69 százaléka számít, további 7 százalékuk a munkadíjak csökkenésétől, valamint a megrendelők árérzékenyebbé válásától tart. Mindössze a válaszadók 22 százaléka szerint az esetleges válság nem fogja a munkáját érinteni.

Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője szerint néhány százalékos lassulásra számítani lehet a piacon, azonban ennek a mértéke nagyban függ a kormány támogatási politikájától. A szakember szerint a felújítási és lakásépítési támogatások olyan mértékben élénkítik az ágazatot, ami enyhíti a nemzetközi gazdasági és politikai változások kedvezőtlen hatásait.

Úgy véli, hogy amennyiben a kormány a december 31-én lejáró támogatások megújítása mellett dönt, akkor nem kell számítani jelentős visszaesésre. A szakember bizakodó, ugyanakkor véleménye szerint a cégeknek fel kell készülniük egy esetleges lassulásra. A válaszadó szakemberek 37 százaléka úgy gondolja tehetetlen, nem tud felkészülni az esetleges válságra, 20 százalék tartalékol, 7 százalék pedig árukészlet vásárlásába fektet. A lehető legtöbb munka vállalásával a szakemberek 25 százaléka készül a nehezebb időkre.

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.