Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,70 Ft
Euró
389,12 Ft
Font
452,54 Ft
Bitcoin
63,092 $

Berlinben betiltják az orosz és ukrán zászlók használatát a győzelem napján

Egyes helyszínek a háborút elítélő, és az azt támogató csoportoknak is közkedvelt gyülekezőhelyei lehetnek.

Fotó: Unsplash/Vladyslav Melnyk
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

A berlini hatóságok megtiltották az orosz és ukrán zászlók kitűzését a város emlékműveire, hogy azok még véletlenül se szítsanak feszültséget a második világháború befejezésének 77. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseken.

A berlini rendőrség közleménye szerint az ukrajnai háború fényében fontos a méltóságteljes megemlékezés, mint ahogy az is, hogy az emlékműveket tiszteletben tartsák az emberek, de nem szabad, hogy az összejövetelek konfliktusokba vagy vitákba torkolljanak Berlinben. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

A nácik második világháborús veresége után Berlin-szerte emlékműveket állítottak az elesett szovjet katonák emlékére, néhány ilyen emlékmű pedig vélhetően kedvelt gyülekezőhelye lesz azoknak, akik elítélik, és azoknak is, akik helyeslik az ukrajnai háborút.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy az orosz és az ukrán zászlók kitűzése mellett az emlékművek közelében tilos lesz a katonai indulók, illetve zenék hallgatása is.

Berlin rendőrfőnöke hangsúlyozta, amennyiben a megemlékezéseket egyes személyek megzavarják, velük szemben azonnali intézkedéseket foganatosítanak, függetlenül attól, hogy a háborút elítélő, vagy épp azt támogató emberekről van-e szó, írja a Politico.

Már látványra is erős lett az Apple legújabb iPad Pro-ja

Az Apple május 7-én, Let Loose nevű eseményén mutatta be az új iPad Pro szériát, amely évek óta a legnagyobb frissítést hozza az iPadekhez.

Az USA után olasz egyetemekre is átgyűrűztek a palesztin-párti tüntetések

Azt követően, hogy az Egyesült Államokban már hetek óta jelentős palesztin-párti megmozdulások zajlanak a különböző egyetemeken, a jelenség az olaszországi felsőoktatási intézményekre is átterjedt.