Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,55 Ft
Euró
397,06 Ft
Font
475,76 Ft
Bitcoin
64,421 $

Már a finnek is arra készülnek, hogy Oroszország elzárja a gázcsapokat

A Finnországban felhasznált gáz csaknem 60-70%-a az oroszoktól származik.

...svg content...Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Több oka is van annak, hogy elkezdtek felkészülni az orosz gáz nélkülözésére, ugyanis egyrészt Svédországgal együtt hamarosan bejelenthetik NATO-csatlakozási szándékukat, másrészt pedig nem kívánnak rubelben fizetni az oroszoknak a gázért.

Utóbbi feltétel megtagadása miatt a múlt héten már Lengyelország és Bulgária felé is elzárták az orosz gázcsapokat, így vélhetően hamarosan a finnekre is hasonló sors vár – számolt be róla a Sky News. Soron kívül Karácsony Gergely: „Magyar Péter politikai fantáziája határtalan”

Finnország felkészült arra a lehetőségre, hogy az Oroszországból érkező gázszállítások megszűnnek” – mondta Tytti Tuppurainen finn Európa-ügyi miniszter.

Tuppurainen kiemelte továbbá, hogy országa számos megelőző intézkedést tett az energiaválság elkerülése érdekében, beleértve az alternatív források kihasználását is.

A finnek ezért hiába kapják a felhasznált gáz jelentős részét Oroszországból, tavaly az a teljes energiafogyasztás csupán alig több mint 5%-át tette ki. A skandináv állam ugyanis leginkább a faalapú biomasszára, valamint az atomenergiára támaszkodik.