Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,33 Ft
Euró
389,22 Ft
Font
454,33 Ft
Bitcoin
64,167 $

Kutatók megállapították, mennyit kell aludnunk, hogy megőrizzük mentális egészségünk

Meglepő lehet, de nem csak a túl kevés, hanem a túl sok alvás is összefüggésbe hozható a kognitív teljesítmény romlásával, például a memória, vizuális figyelem és problémamegoldó készség terén.

Fotó: mizzdalina / Twenty20
Egészség/Életmód

Czinder Tímea

Szerkesztő
TÉMÁK

Az alvás létfontosságú szerepet játszik a kognitív funkciók megfelelő működésében és a mentális egészség megőrzésében, ezen túlmenően pedig a pihenés során az agyból is távoznak a felesleges salakanyagok. Az idő múlásával az alvási szokások azonban változnak, elalvási nehézségek léphetnek fel, illetve csökken az alvás minősége és mennyisége.

Feltételezések szerint az alvászavarok hozzájárulhatnak a kognitív funkciók hanyatlásához, nem beszélve az idősödő népesség körében fellépő pszichiátriai állapotokról – olvasható a Science Times cikkében. Soron kívül Három év börtönt is kaphatnak a kegyetlen állatkínzók

Brit és kínai tudósok csaknem félmillió 38 és 73 év közötti felnőtt adatait elemezték az Egyesült Államok Biobankjából, amely során az alvási mintáikról, közérzetükről és mentális egészségükről kérdezték a résztvevőket. Az önkéntesek közül 40 000 személyről álltak rendelkezésre agyi képfelvételek és genetikai adatok is.

A kutatók felfedezték, hogy nem csupán az elégtelen, hanem a túl sok alvás is összefüggésbe hozható a kognitív teljesítmény romlásával, például a memória, vizuális figyelem és problémamegoldó készség terén.

Az eredmények szerint a hét óra éjszakai alvás az optimális mennyiség a kognitív képességek, valamint a mentális egészség megőrzéséhez is, a hosszabb vagy rövidebb ideig alvó emberek ugyanis több szorongásos és depressziós tünetről és rosszabb általános közérzetről számoltak be.

A tudósok azt feltételezik, hogy a nem megfelelő alvás és a kognitív teljesítmény csökkenése közötti kapcsolat egyik lehetséges oka a lassú hullámú mély alvási fázis megzavarása lehet, ami szoros kapcsolatban áll a memória konszolidációjával, valamint az amiloid nevű fehérje felhalmozódásával, és a demenciához hasonló panaszokat eredményez.

A kutatás szerint az éjszakai hét óra alváson kívül a legjobb eredményhez az is elengedhetetlen, hogy a lefekvés időpontja se ingadozzon túlzottan.

A Fudan Egyetem professzora, Jianfeng szerint nem lehet határozottan kijelenteni, hogy a túl kevés vagy túl sok alvás kognitív zavarokat okoz, a kutatók elemzése azonban – amely az embereket hosszabb időn keresztük követte nyomon – alátámasztja ezt az elképzelést. Mindazonáltal az idős emberek alvászavarának okai bonyolultak, mivel a genetikai felépítés és az agy szerkezete is befolyásolja.