Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,24 Ft
Euró
395,46 Ft
Font
468,40 Ft
Bitcoin
62,027 $

Ukrán harcos az Azovsztal acélgyárban: „ha elfogy az élelem, madarat fogunk majd, hogy kitartsunk”

Az ukrán katonák és civilek mindent megtesznek, hogy kitartsanak, ám az ezred parancsnokhelyettese szerint egyre nehezebb a helyzet, nem tudja mikor fogynak ki a készleteik.

...svg content...Fotó: Helyi lakosok vásárolnak a délkelet-ukrajnai Mariupol piacán, az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" területén 2022. április 29-én. MTI/AP
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Mariupolban található komplexumban rejtőzködő civilek és ukrán katonák folyamatos bombázással néznek szembe, miközben az alapvető ellátmányaik egyre jobban fogynak, az ukrán tisztviselők pedig versenyt futnak az idővel, hogy a bent lévőket evakuálhassák.

Szvjatoszlav Palamar, az Azov ezred parancsnokhelyettese szerint „megállás nélkül” érik őket a csapások, az oroszok támadtak már tankokkal, sortüzérséggel, a légi bombázások pedig 3-5 percenként érkeznek, ám az ellenség nem törődik azzal, hogy civilek tartózkodnak az üzemben. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Vasárnap közel 100 fő civilt sikerült kimenekíteni az acélgyárból, azonban a hétfőre tervezett újabb evakuálásra nem került sor, miközben a víz- és élelmiszerkészlet véges, emiatt komor hangulat uralkodik a létesítményben.

Palamar nem tudta biztosra megmondani, hány napig tartanak még ki a készletek, de igyekeznek tartalékolni, az ezred például megosztja „mindenét, ami csak van” a civilekkel, ennek ellenére nagyon félnek, mihez kezdenek majd víz, élelmiszer és lőszer nélkül.

Úgy véli, ha a lehető legrosszabb következik be és az élelem teljesen elfogy, akkor „madarat fognak majd, emellett mindent megtesznek azért, hogy kitartsanak” – számolt be a CNN.

Oroszország azt állítja, hogy katonái elérték az erőmű külterületét, miközben „lépésről lépésre, egy tisztító akciót hajtanak végre”, ám Palamar ezt tagadta, majd kiemelte, hogy jelen pillanatban az ő ellenőrzésük és védelmük alatt áll az üzem.

Hiperszonikus rakétát lőhetett ki Észak-Korea

Egyre több információ jelenik meg az észak-koreai rakétakilövésről, amit szerdán hajtott végre Észak-Korea.