Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,866 $

Z-alakban rendezték el a holttesteket Harkovban

Az Associated Press újságírója Ukrajnában járt, majd beszámolt arról, hogy mit látott. 

...svg content...Fotó: EPA/SERGEI ILNITSKY
Európa
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Harkov városában súlyos harcok zajlottak, egyik nap az ukránok, másik nap az oroszok arattak sikereket. A stratégiai és ipari zsákmánynak számító város keleti peremén hetek óta oda-vissza váltakoznak a területek az orosz és az ukrán erők között, miközben a harcok faluról falura vándorolnak. 

A város 1 milliós lakossága közül már szinte mindenki elmenekült, azonban az újságíró orosz katonák testét vélte felfedezni, ráadásul olyanokét, akik mellett orosz orvosi csomagok pihentek. 

Halott orosz katonákról számolt be, négyen közülük Z-alakban elrendezve, amely először az egységek jelölésére szolgált, azonban mára már a katonai művelet és annak támogatására használt szimbólummá vált. 

Megégett holttesteket is találtak, azonban sem az égetésre, sem a Z-alakra nincs magyarázat. Elmondja, hogy hétfőn egy hullaházba szállították őket, ezután következik a személyazonosságuk kivizsgálása, esetleg a család értesítésére tett kísérlet, de azt hozzáteszi, hogy mindkét tett, a Z és az égetés is, háborús bűnnek minősülhet a halottak méltóságának megsértése miatt – írja az ABC News

A Vöröskereszt szerint a holttestek megcsonkítása nemzetközi fegyveres konfliktusokban a Nemzetközi Büntetőbíróság alapokmánya szerint a „személyes méltóság megsértésének“ háborús bűncselekménye alá tartozik, amely a bűncselekmények elemei szerint a halottakra is vonatkozik.

Washingtonban hétfőn egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő azt mondta, hogy az ukrán erőknek az elmúlt 48 órában sikerült az orosz erőket egyre távolabb szorítaniuk Harkovtól, még akkor is, amikor a város orosz légitámadás alá került. 

Az oroszokat mostanra mintegy 40 kilométerre szorították a várostól keletre, a Donbász régióba, mondta a tisztviselő, aki névtelenséget kérve beszélt az amerikai katonai értékelés megvitatása érdekében.