Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,780 $

Sajtó: jövő héten döntenek a finnek a NATO-tagságról

A finn sajtó tudomása szerint megvan az időpontja, hogy mikor dönt Finnország a fegyveres szövetséghez való csatlakozásról.

...svg content...Sauli Niinisto finn államfõ újságírók kérdéseire válaszol a holokauszt megemlékezéssel és az antiszemitizmus elleni fellépéssel foglalkozó Malmõi Nemzetközi Fórumra érkezve 2021. október 13-án. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekströmer
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Meg nem nevezett kormányközeli forrásokra hivatkozva a finn Iltalehti napilap arról számolt be, hogy az ország május 12-én, jövő hét csütörtökön dönthet arról, hogy csatlakozni fog a NATO-hoz – írja a The Guardian.

A lap tudomása szerint kétlépcsős lesz a csatlakozás: először Sauli Niinisto finn elnök fogja bejelenteni, hogy jóváhagyja a NATO-csatlakozást, majd a finn parlament fog döntést hozni formálisan a tagsági kérelemről. Soron kívül Fátyolfelhős, napos időnk lesz hétfőn, 19 fok körül alakul a hőmérséklet napközben

Miután Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen, Finnország és Svédország is jelezte, hogy csatlakoznának a fegyveres szövetséghez. Ez fundamentális változás mindkét ország politikájában, amelyek eddig a semlegesség mellett tették le a névjegyüket.

A finn alkotmány szerint a finn elnök az, aki a de facto vezetője a kormány kül- és biztonságpolitikájának, ezért az ő formális szava mindennél többet ér a NATO-hoz hasonló védelmi szervezetekhez való csatlakozás esetében.

Az Iltalehti állítása szerint miután a finn elnök és a parlament is jóváhagyta formálisan a NATO-csatlakozást, lesz egy találkozó Niinisto és a kormány kulcstagjai között, ahol véglegesen meg fogják erősíteni a szándékot.

Oroszország és Finnország között egy 1300 kilométeres határ húzódik és már háborúztak egymás ellen – amely súlyos orosz vereséggel zárult. A Kreml már fenyegetőzött, hogy amennyiben a finnek csatlakoznak, atomfegyvereket fognak telepíteni Kalinyingárdba.

Deutsch Tamás: Magyar Péter nagyon nem az, akinek látszik

Deutsch Tamás reagált Magyar Péter bejelentésére, miszerint továbbra sem mond le mentelmi jogáról.