Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,36 Ft
Euró
388,99 Ft
Font
454,69 Ft
Bitcoin
58,525 $

Örökre eltűnhet a homok a Föld színéről

A víz után a második leggyakrabban használt erőforrás is kifogyóban van a bolygónkról.

Twenty20
Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

AZ ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) figyelmeztetése szerint a világ egy globális homokválság előtt áll.

A homok, mint az üveg és a beton alapvető komponense iránti kereslet az elmúlt években jelentősen megugrott, köszönhetően a fokozódó urbanizációnak, valamint az egyre növekedő népességnek. Soron kívül Rendkívüli üzemanyagár-változás került bejelentésre

Az UNEP legfrissebb jelentése szerint egy egész bolygót körülölelő, nagyjából 27 méter magas sáncot lehetne építeni annyi homokból, amennyit a Földön egy év alatt felhasználnak – írta a Reuters.

Ennek ellenére továbbra sem született megállapodás a felhalmozás, illetve az alkalmazás korlátozásáról. Ennek apropóján az UNEP arra figyelmeztet, hogy sokkal gyorsabban fogyasztjuk el ezt a nélkülözhetetlen anyagot, mint ahogyan a természetes homokképző folyamatok zajlanak.

Ha idővel rájövünk, hogyan gazdálkodjunk a világ legtöbbet kitermelt szilárd anyagával, akkor elkerülhetjük a válságot, és elmozdulhatunk a körforgásos gazdaság felé” – olvasható a közleményben.

Az UNEP javaslata szerint az életképes alternatívákra, köztük a zúzott kövek, illetve más bányászati melléktermékek egyre gyakoribb felhasználására történő váltás lehet az egyetlen ésszerű megoldás.

Tarlós Vitézyről: elég nagy arc kell ahhoz, hogy valaki ilyen nyilatkozatokat tegyen

Budapest volt városvezetője őszinte véleményt fogalmazott meg az egykori BKK-vezért illetően.

Mire számíthatunk az idei strandszezonban? Íme a leghasznosabb információk

Jó néhány kültéri medencét már kinyitottak húsvétra, a következő nagyobb medencebeüzemelési hullám azonban a pünkösdi hosszú hétvégén lesz, míg máshol csak június végén lesz nyitás.