Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,611 $

Közel 80 holokauszt-túlélőt evakuáltak Ukrajnából – nem mindenki akart Németországba menekülni

A kimentett időseket Németországba evakuálják a mentőakciót szervező zsidó csoportok, azonban több holokauszt-túlélő is jelezte, bárhová evakuálhatják, csak ne Németországba.

...svg content...Fotó: Unsplash/Danie Franco
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Két zsidó csoport úgy határozott, nagyszabású mentőakciót indít az ukrán holokauszt-túlélők kimentésére Ukrajnából: mintegy 10 ezer holokauszt-túlélő él Ukrajnában, a csoportok célja pedig, hogy a legidősebb és legkiszolgáltatottabb állampolgárokat kimenekítsék a háború sújtotta országból, s evakuálják őket Németországba – számolt be a Guardian.

A 90 éves Galina Ploscsenko is az evakuáltak között volt, aki vállalta a háromnapos utazást az ukrajnai Dnyipróból az északnyugat-németországi Hannoverbe: megosztotta, amikor elindultak a légvédelmi szirénák, az ápolók az alagsorba menekültek, s folyamatos légicsapások érték a környéket, ám ő az ágyhoz volt kötve egészségi állapota miatt. Soron kívül Karácsony Gergely Karsai Dániel haláláról: „Köszönöm, amit értünk tettél”

Az idős hölgy elmondta, még gyermekként élte át ugyanezt, azonban akkor ott volt mellette édesanyja, aki védelmezte őt – most azonban teljesen egyedül kellett átvészelnie ezt az időszakot, mely mély nyomot hagyott benne. A zsidó csoportok szerint nem volt egyszerű feladat meggyőzni az idős holokauszt-túlélőket, hogy hagyják el Ukrajnát és menjenek velük Németországba.

Rüdiger Mahlo, a Claims Conference munkatársa, aki a németekkel együttműködve szervezi az evakuációkat megosztotta, volt egy olyan idős túlélő, aki egyenesen kijelentette a csoport egyik tagjának:

„Engem nem evakuálnak Németországba. Igenis akarom, hogy evakuáljanak – de nem Németországba.”

Ploscsenko elárulta, hatalmába kerítette a szorongás, amikor megtudta, hogy Németországba fogják evakuálni, de biztosították arról, hogy Németország jelenleg a legjobb lehetőségük. Ahogy ő fogalmazott: mostanra csak szeretet érez Németország iránt, de egyetlen percig sem feledi, hogy mik történtek a háborúban, amit szerencsére túlélt.

Szentkirályi Alexandra szerint Karácsonyék tudomást sem vesznek a budapestiekről

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi politikusa szerint rájuk számíthatnak a budapestiek, addig Karácsony Gergelyék tudomást sem akarnak venni a fővárosban élőkről.