Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,657 $

Korábbi ENSZ-főtitkárhelyettes: Putyin nem bánhat ilyen veszélyes és tiszteletlen módon az ENSZ főtitkárával

Lord Malloch Brown meglátása szerint Putyin veszélyeztette az ENSZ-főtitkár biztonságát és tiszteletlenül bánt vele, ami elfogadhatatlan.

...svg content...Fotó: Twenty20
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Lord Malloch Brown, az ENSZ korábbi főtitkárhelyettese a Sky Newsnak adott interjújában kitért a Kijevet ért rakétacsapásokra, melyek épp akkor érték az ukrán fővárost, amikor Antonio Guterres ENSZ-főtitkár Ukrajnában tartózkodott. Brown kijelentette, a Kijevet ért orosz rakétacsapások bizonyos szempontból megalázóak, s úgy véli, nem csupán Európa, de az egész nemzetközi közösség el fogja ismerni, hogy Putyin és rezsimje tiszteletlenül bánt az ENSZ főtitkárával.

Az ENSZ korábbi főtitkárhelyettese szerint szinte semmi esély a béke megteremtésére, a közeljövőben legalábbis nem lát erre sok lehetőséget. Kijelentette, ez a konfliktus sajnos egyáltalán nem olyan jellegű, melyet bárki, különösen az ENSZ képes lenne megoldani, tekintettel a tényre, hogy már megannyi béketárgyalási fordulón vannak túl a felek, azonban látszólag egyik fél sem hajlandó a béke megteremtéséhez szükséges engedményekre. Soron kívül A jövő héten indul az új ügyeleti rendszer a fővárosban – minden tudnivaló egy helyen

Meglátása szerint az ENSZ főtitkára arra próbálta helyezni a hangsúlyt, hogy a humanitárius kérdések prioritást élvezzenek, ám úgy tűnik, minden erőfeszítése ellenére nem sikerült előrelépést elérni az ügyben. Megosztotta, habár nyilvánosan nem hangsúlyozták, ám Guterres legfőbb célja az volt, hogy elérje a humanitárius folyosók biztosítását.

Az ENSZ főtitkára minden erejével azon volt, hogy megtalálja a módját annak, hogy a mariupoli acélműben ragadt civileket biztonságos módon sikerüljön evakuálni, s bár Putyin elvileg beleegyezett, a gyakorlatban semmiféle változás nem történt az acélmű környékén, és még csak annak a jele sem látszódott, hogy Putyin komolyan gondolta volna a humanitárius folyosók biztosítását.

Az ENSZ korábbi főtitkárhelyettese közölte: ez a helyzet ismételten példázza, hogy az oroszok szavaiban nem lehet megbízni. Kitért az ENSZ-t érintő hosszabb távú következményekre is, s úgy fogalmazott, több ENSZ-nagykövet is úgy éli meg a jelenlegi helyzetet, mintha a második világháború előtti utolsó pillanatokban lennénk, amikor a békefenntartás nemzetközi mechanizmusa egy az egyben összeomlott.

Kiemelte, egyre nagyobb az aggodalom felsőbb körökben annak kapcsán, hogy az ENSZ is egy hasonló legitimációs és bizalmi válsággal nézhet szembe rövidesen, hiszen az ENSZ volt az egyik garanciavállaló, amikor annak idején a Szovjetunió a nemzetközi jog és a nemzetközi rend ellenségévé vált. Úgy véli, ahhoz, hogy az ENSZ sikerrel kezelje ezt az igen törékeny helyzetet, „fel kell nőnie a feladathoz”.

Magyar Péter bejelentette, milyen esetben mond le a mentelmi jogáról

Ismét Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett egy levelet Magyar Péter, aki elárulta, mikor mond le a mentelmi jogáról.