Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,774 $

Új jogszabályt fogadott el az USA: már könnyebben küldhetnek Ukrajnának fegyvereket

Az amerikai képviselőház elfogadta azt a jogszabályt, amely mostantól lehetővé teszi, hogy az USA egyszerűbb módon nyújthasson katonai segélyt Ukrajnának. 

...svg content...Fotó: Twenty20
Európa
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az amerikai képviselőház véglegesen elfogadta azt a jogszabályt, amely racionalizálná a második világháború idejéből származó katonai kölcsönzési programot annak érdekében, hogy Ukrajna gyorsabban kaphasson katonai segélyt.

A csütörtök este elsöprő, 417-10 arányban elfogadott intézkedés most a Fehér Házba kerül, hogy Joe Biden elnök aláírja azt. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

Gregory Meeks, a képviselőház külügyi bizottságának New York-i tagja szerint az amerikai kongresszus egységes támogatásával „Ukrajna győzni fog“.

A Biden-kormányzat korábban bejelentette, hogy további 30 milliárd dollárt kér a kongresszustól katonai és humanitárius segélyek formájában, a múlt hónapban a kongresszus által jóváhagyott közel 14 milliárd dolláron felül, hogy segítse Ukrajnát a küzdelemben.

Az intézkedés aktualizálná azt az 1941-es jogszabályt, amelyet Franklin Roosevelt írt alá, hogy segítse a szövetségeseket a náci Németország elleni harcban. Az akkori amerikai elnök annak idején Winston Churchill brit miniszterelnök segélykérésére válaszul vitte át a kongresszuson a Lend-Lease Actet, úgy, hogy Amerika kezdetben semleges maradt a háborúban.

Biden várhatóan aláírja a törvényt, amely nagyobb mozgásteret ad a kormánynak, hogy katonai felszerelést küldjön Ukrajnának és a szomszédos kelet-európai szövetségeseknek.

Igazi történelmi pillanat, hogy ismét itt vagyunk a Házban, és támogatjuk a kölcsönbérletet“ – mondta French Hill republikánus képviselő.

A képviselő elmondta, hogy reméli, hogy a „churchilli ötlet“ véget vet az Ukrajnának szánt segélyszállítmányok késedelmének, hasonlóan ahhoz, ahogyan az eredeti törvény felgyorsította az Adolf Hitler Németországa ellen harcoló Nagy-Britanniának nyújtott segítséget a második világháborúban.

Ma nagyon hasonló helyzetben találjuk magunkat, amikor Putyin szisztematikusan bombázza és lövi Ukrajna békés falvait és városait“ – idézi a The Guardian.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.