Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,41 Ft
Euró
388,89 Ft
Font
454,33 Ft
Bitcoin
59,102 $

Miért hízunk a stressztől, és mit tehetünk ellene?

Mind tudjuk, fogyni úgy lehet, ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, ez azonban korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik; a stressz-evés belénk van kódolva, és nem könnyű legyőzni.

Fotó: charliepixmedia / Twenty20
Egészség/Életmód

Czinder Tímea

Szerkesztő

A stressz a mindennapi élet része, amelyet okozhatnak rajtunk kívülálló események, belső konfliktusok, valamint a bizonytalanság érzése, amikor nem látjuk előre, mi fog következni. Míg a hirtelen ránk törő stressz ijedtséget, szomorúságot, izgatottságot vagy étvágytalanságot okoz, a tartós stressz miatt szorongás, depresszió és súlyváltozás következhet be, és az immunrendszer legyengülését eredményezheti.

A stressz miatt fellépő hízás nagyon gyakori, és főleg a nőket érinti. Jó hír azonban, hogy ha képesek vagyunk úrrá lenni életünk problémás területein – vagy a stresszforrás magától megszűnik -, a kilók is olvadásnak indulnak. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Gyakran hallani, hogy valaki „hormonális okokból” hízik, de kevesen vannak tudatában az ilyenkor a szervezetben lejátszódó folyamatnak. A neuroendokrin rendszer, azaz az idegrendszer és a belső elválasztású mirigyek összessége szabályozza a szervezet belső működését, és feladatai közé tartozik, hogy veszély esetén hormonokat aktiváljon, mint például az adrenalint, amelynek az a szerepe, hogy hirtelen extra energiát termeljen.

Csakhogy a fenyegetés korábban egészen mást jelentett, mint manapság; míg az ősember a mamutot vagy kardfogú tigrist próbálta legyőzni, ma inkább olyan dolgok váltanak ki stresszt, mint egy dühös főnök, féltékenység vagy anyagi problémák. A stresszhormonok azonban ugyanúgy aktiválódnak, beleértve a kortizolt is, ami azért felel, hogy a veszély elmúltával plusz energiával töltse fel a szervezetet.

Az ősember esetén ez kimondottan hasznos volt, hiszen a futás vagy harc sok energiát igényelt, manapság azonban a stresszhelyzetet nem előzi meg fizikai erőfeszítés, a duzzogva elfogyasztott falatok pedig hízáshoz vezetnek – olvasható a VitalMagazin cikkében.

Nem csak biológiai késztetésű stressz-evés létezik, hanem úgynevezett érzelmi evés is, ami során belső programok, rögződések vezetnek plusz kilókhoz. Ha valamilyen okból az rögzült, hogy stressz esetén jól esik az édes íz – például mert kisbabaként az édesanya a sírásra etetéssel reagált – akkor felnőttként is hajlamosak leszünk édességhez nyúlni rosszkedv esetén.

Az érzelmi evésnek egyébként több altípusa is van, a témára szakosodott Lukács Liza pszichológusnő nyolcfélét különböztet meg közülük; szerinte az érzelmi hiányokat vagyunk hajlamosak finom falatokkal enyhíteni. Érzelmi evést okozhat például a szociális kapcsolódás, a pozitív elismerés, a rendszeresség vagy a szex hiánya is, néhány esetben pedig evés-függőség is kialakulhat, ami extrém túlsúlyt okozhat.

Mivel a stressz miatt kialakult hízás mögött nem szervi okok állnak, sokat tehetünk azért, hogy legyőzzük, és visszanyerjük a kontrollt a testsúlyunk felett. Remek módszer például egy kreatív hobby vagy valamilyen más önkifejezési módszer, ami nem csupán elvonja a figyelmet az aggódásról, de a felszabaduló kreatív energiák a megoldáskeresést is hatékonyabbá tehetik.

A sport is egy természetes stresszcsökkentő módszer, a közben felszabaduló boldogsághormonok elősegítik, hogy a szervezet a veszély állapotából átálljon a „minden renden van” üzemmódba. A rendszeres testmozgás ezenkívül ténylegesen kalóriákat éget el, a megnövelt izomtömeg miatt pedig az alap energiaszükséglet is növekszik, ami szintén jótékonyan hat a testsúlyunkra.

Sporttal több legyet is üthetünk egy csapásra, amennyiben ugyanis érzelmi hiány áll a hízás mögött, betölthetjük vele a másokkal való kapcsolódás, a sikerélmény vagy rendszeresség hiánya miatt kialakult érzelmi hiányt is.

Bár a stressz számos módon csökkenthető, a legnagyobb diadal mégis az, ha a kiváltó okot sikerül megszüntetni. Ehhez önismereti munka szükséges, hogy felismerjük, konkrétan az életünk melyik területével van probléma, mi a félelmünk tárgya, és milyen megoldásokkal enyhíthető a szorongás. Bizonyos helyzetekre ugyanis felkészülhetünk előre, ami a tanulmányok szerint jelentősen csökkenti a stresszt, és az érzelmi hiányok felismerése is hozzásegít ahhoz, hogy étel helyett mással töltsük be az űrt az életünkben.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.