Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
370,39 Ft
Euró
396,14 Ft
Font
469,50 Ft
Bitcoin
61,702 $

„Főnix Szelleme” drónokat küld Biden az ukrán hadseregnek

A Pentagon bejelentette, hogy az USA által jóváhagyott 800 millió dolláros fegyvertámogatásnak titokban fejlesztett drón is a része.

...svg content...Joe Biden amerikai elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 vezetõinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Tarackok, taktikai terepi felszerelések és alkatrészek mellett 121 darab úgynevezett „Főnix Szelleme” drónokat is küld az Egyesült Államok az ukrán hadseregnek – számolt be róla az ukránoknak kiküldött email alapján a Business Insider.

Ez azért kiemelten érdekes hír, mert ez az első alkalom, hogy a „Főnix Szelleme” létezéséről egyáltalán tudni lehet. Mivel a létezése is csak most derült ki, ezért nem tudni, mennyire precizitással és mekkora hatótávval rendelkezik. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

John Kirby, a Pentagon szóvivője nem volt hajlandó konkrét részleteket nyilvánosságra hozni a drónokról, de annyit elmondott, hogy kiváló lesz a Donbassz nyílt terepének megvédéséhez, amely jelenleg az orosz offenzíva fókusza:

„Anélkül, hogy konkrét specifikációkba belemennénk, de ezek a drónok remekül tudnak landolni az ilyen jellegű terepeken. Most csak ennyit mondok. Lényegében hasonlít a Switchblade-re, amely egy támadódrón. Ez az, amire tervezték”

A Kirby által emlegetett Switchblade-eket szokás egyébként „kamikaze drónoknak” is nevezni, klasszikusan egyszer használatos drónok. Ezekből is küldött az amerikai védelmi minisztérium az ukrán hadsereg részére, szám szerint százat.

A „Főnix Szelleme” drónokról mindössze annyit lehet tudni, hogy a kaliforniai központú Aevex Aerospace tervezte és gyártja. David Deptula, a Mitchell Intézet szakértője szerint a drón hat órán keresztül tud repülni és éjszakai használatra is alkalmas.

Mától másképpen is lehet kutyákat szállítani a balatoni vonatokon

A MÁV hangsúlyozta, zárt doboz nélkül, szájkosárral és pórázzal is lehet kutyákat vinni a balatoni vonatokon.