Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,800 $

Oroszország tagadja, hogy zsarolási eszközként használná fel gázszállítási kötelezettségeit

Azt azonban továbbra sem árulták el, hogy hány ország ment bele a feltételeikbe.

...svg content...Fotó: Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Ismét felerősödtek az orosz gáz- és energiafüggőséget ellenző hangok, miután a Gazprom a tegnapi napon leállította a gázszállítást Lengyelország és Bulgária felé.

Az indoklás szerint a döntés mögött főként az állt, hogy az érintett államok nem voltak hajlandók rubelben fizetni a gázért, ugyanakkor Lengyelország korábban az EU-tól különálló szankciókat vezetett be orosz cégekkel és oligarchákkal szemben, ami szintén mélyítette az ellentéteket.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Oroszország megbízható energiaszállító, és nem zsarolási eszközként tekint a földgázszállítási kötelezettségeire. Azt viszont nem volt hajlandó elárulni, hogy egészen pontosan hány ország ment bele abba a feltételbe, hogy rubelben fizessenek a gázért.

Több európai vezető is megszólalt a szállítások megszakításával kapcsolatosan, többek között a Cseh Köztársaság miniszterelnöke is, akinek bár eddig nincs információja arról, hogy megszakadt volna a gázszállítás, úgy véli, hogy fel kell készülniük minden forgatókönyvre.

Csehország érdeke, hogy minél előbb megoldást találjanak az orosz energiafüggőségre, az ország gázkészleteinek szállításáért ugyanis szinte teljes egészében a Gazprom felel – írta meg a The Guardian.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.