Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,18 Ft
Euró
398,93 Ft
Font
478,89 Ft
Bitcoin
61,911 $

ENSZ: Várhatóan 8,3 millió ember hagyja el Ukrajnát a háború miatt

Azok száma is nagyon magas, akiknek hátra kellett hagyniuk otthonukat, de az országhatáron belül maradtak.

...svg content...Fotó: Az Ukrajnából érkezett menekülteket kísérik a pihenõhelyre a budapesti BOK csarnokban létesített humanitárius tranzitpontban 2022. április 22-én. MTI/Máthé Zoltán
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb értékelése szerint várhatóan 8,3 millió ember hagyja el Ukrajnát az orosz megszállás miatt, hétfőig pedig körülbelül 5,2 millióan már el is menekültek az országból.

Az UNHCR szóvivője, Shabia Mantoo kedden arról beszélt, a szervezetnek és partnereinek 1,85 millió dollárra lenne szüksége, hogy támogatni tudja a szomszédos országokban tartózkodó ukrán menekülteket. Soron kívül Tanárvizsga: tízezer pedagógus már levizsgázott, 27-en megbuktak

Mantoo felszólalt a frissített menekültreagálási terv elindítása alkalmából tartott genfi ülésen, amelyben elmondta, a terv célja, hogy a megfelelő időben életmentő humanitárius segítséget nyújtson az Ukrajnából menekülők és harmadik országok állampolgárai számára, akik közül sokaknak nemzetközi védelemre lenne szüksége.

Hozzátette, a terv arra összpontosít majd, hogy a társadalmi és gazdasági lehetőségek előmozdításán keresztül nyújtson megoldást – írta cikkében a CNN.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet legfrissebb jelentése szerint az országból elmenekülőkön kívül több mint 7,7 millióan kényszerültek rá Ukrajnában, hogy elhagyják otthonukat, így összesen 12,9 millióra tehető azok száma, akik eddig a háború miatt hátrahagyták lakóhelyüket. Becslések szerint közel 13 millió ember maradt az érintett területeken, akik ottrekedtek, vagy a biztonsági kockázatok miatt képtelenek a távozásra.