Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,389 $

Eljött a pillanat, Lengyelország tankokat küldött Ukrajnának

Lengyelország hivatalosan is megerősítette, hogy tankokat küldött az ukránokat, de a részletek egyelőre nem ismertek.

...svg content...Fotó: Hátrahagyott orosz tank a Kijev közelében fekvő Andrijivkában 2022. április 5-én. MTI/AP/Vadim Ghirda
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

Nem telik el úgy nap, hogy Ukrajna elnöke ne kérne fegyvereket a Nyugattól, amiket részben meg is kap. Ugyan vadászgépeket továbbra sem szállítottak a helyszínre, alkatrészeket már igen, amiknek segítségével 20 üzemképtelen gép vált üzemképessé.

Rengeteg fegyvert áramlik be az országba, ugyanakkor megvan annak a veszélye, hogy azoknak egy része orosz kezekbe kerül, amiknek a csecsenek is nagy hasznát vehetik, akik Oroszország oldalán harcolnak. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

Az orosz erők közben egyre több vasútállomást semmisítenek meg, melyekkel lassíthatják vagy elvághatják a nyugati fegyverek szállítását. Lengyelország is támogatja az ukránok védekezését, és tankokat küldtek a területre.

Erről a The Guardian is beszámolt a Reuters hírügynökségen keresztül Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökre hivatkozva. Az elnök igennel felelt a kérdésre, amikor megkérdezték tőle, hogy Lengyelország küldött-e tankokat az ukránoknak, de további részleteket nem tudhattunk meg.

Arról sem tudni, hogy pontosan milyen tankokról van szó, és hány darabot tettek elérhetővé az ukrán erők számára. A miniszterelnököt arról is megkérdezték, fontolgatják-e még azon lehetőségüket, hogy repülőgépeket küldenek Ukrajnának.

A miniszterelnök azt válaszolta, nincs erre szükség, illetve nincsenek ilyen igények, valamint ilyen kérés sem érkezett. Az elmúlt hónapban a lengyelek azt mondták, készek elküldeni az összes MiG-29-es vadászgépüket a németországi Ramstein légibázisra, és azt az USA-nak adni, de az amerikaiak nem akartak élni ezzel a lehetőséggel.

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.