Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,28 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,745 $

Ennyi pénzből élne meg havonta egy Z-generációs fiatal

A felmérés résztvevőit nagyban befolyásolta, hogy szülőkkel, albérletben vagy kollégiumban laknak, a válaszok 40 ezer forinttól egészen félmillióig terjedtek.

...svg content...Fotó: Polinaloves / Twenty20
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő

Míg 2017-ben a felnőtthöz való bánásmód volt a legfontosabb a fiatalok számára, ma a home office lehetőség és a szabad alkotómunka számít leginkább – ez derül ki legalábbis a Schönherz Iskolaszövetkezet friss felméréséből, amelyet a 18-25 év közötti korosztályban végeztek.

A kutatás során mintegy 1 200 Z-generációs fiatalt kérdeztek megélhetéssel kapcsolatos vágyairól és elvárásairól, egy 17 munkahelyi jellemzőt felsoroló listából kellett kiválasztaniuk az 5 számukra legszimpatikusabbat – olvasható a Portfolio cikkében.

A rangsor első helyére a fizetés került, nem sokkal maradt le azonban a rugalmas munkarend iránti igény, az első ötbe pedig még a tudásbővítés és szakmai tapasztalatszerzés lehetősége került be, valamint az, hogy mindezt megfelelő munkakörülmények között, jó munkahelyi hangulatban tehessék meg a kitöltők. Kimagaslóan sok fiatal jelölte azt is, hogy szeretne alkotómunkát végezni a cégnél.

Megoszlottak a vélemények arról, mekkora összegű fizetés elég a megélhetéshez, a válaszok 40 ezertől egészen 500 ezer forintig terjedtek, amelyeket nagyban befolyásolt az, hogy a hallgatók kollégiumban, albérletben vagy a szülőknél laknak.

A válaszadók többsége szerint a 100-250 ezer forint közötti tartományban lehet az a minimum összeg, ami szükséges az önfenntartáshoz, az összes válasz átlagát tekintve ez azt jelenti, havonta 174 ezer forint kell egy diáknak a megélhetéshez.

Ez a fizetés ma tanulmányok mellett is elérhető, a szakmai diákmunkák átlagos órabére kétezer forint körül mozog, így heti 20 órás részmunkaidőben megszerezhető ez a bevétel. A kényelmesebb élethez egy egyetemi vagy főiskolai hallgató ma 250 ezer forintot tartana szükségesnek.

Zelenszkij közölte Trumppal, Putyin nem nyerhet

Donald Trump és Volodimir Zelenszkij személyesen találkoztak New Yorkban, melynek ideje alatt az USA volt elnöke meghallgatta az ukrán vezetőt a háborúról.

Váratlan döntetlen született az Újpest-Eto meccsen

Az Újpest nem tudta otthon tartani a 3 pontot a Győri ETO ellen az NB1 8. fordulójában, ami egyértelműen csalódás az újpestiek számára.