Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,22 Ft
Euró
397,64 Ft
Font
477,23 Ft
Bitcoin
61,890 $

Lukasenka arra kéri szomszédjait, hogy „legyenek barátságosak”

Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke részese az Ukrajna elleni inváziónak, belorusz területekről ugyanis több orosz csapat tört be az invázió kezdetén.

...svg content...Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfõ tárgyal a moszkvai Kremlben 2022. február 18-án. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Lukasenka ennek ellenére azt kéri a Fehéroroszországgal szomszédos országoktól, hogy „legyenek barátságosak” – idézte az Ukrayinska Pravda. A belorusz elnököt kifejezetten átjárta a békehangulat így ortodox Húsvét alkalmából:

„Itt, ebben a templomban, ami a kedvenc templomom, nemcsak a beloruszokhoz, hanem a szomszédjainkhoz is szólnék. Őrizzétek meg a békét. Annyira fontos ez most…. éljünk együtt barátságban” Soron kívül Bejelentést tett Szijjártó Péter az Izraelt ért iráni rakétatámadást követően

Hozzátette: szeretném arra kérni politikus kollégáimat, hogy ne kreáljunk problémákat a népeinknek, így is van nekik belőle elég. Csak nézzük meg, hogy mi történik szomszédainkkal Litvániában, Lettországban és Lengyelországban.

„Még csak nem is említem Ukrajnát ilyen tekintetben. Annyira boldog, életvidám emberek voltak. Prosperáló világban éltek, mindenük megvolt. És most mi történt velük? Ott sorakoznak a határnál, hogy engedjük be őket Fehéroroszországba, akár csak egy vödör hajdináért. Nem is csak hajdina, még sójuk sincs, néha sót kérnek tőlünk”

Az ukrán lap egyértelműen arra világított rá, hogy meglehetősen cinikus Lukasenka részéről, hogy békegalambként prezentálja magát, mivel belorusz területekről is indítottak olyan rakétákat az oroszok, amik civilek halálát okozták.

Ugyanakkor nagy kérdés, hogy ez egy deklaráció volt-e a belorusz elnök részéről, hogy mostantól a békére kell törekedni, és be kell szüntetni a harcokat. Oroszország ugyanis erre nem mutat hajlandóságot, Fehéroroszország pedig a Kreml egyik legszorosabb szövetségese.

Bajnokok Ligája: legyőzte az Arsenal a PSG-t, kiütéssel nyert a Barcelona

Az Arsenal és a Barcelona is hozta a meccsét, ráadásul a katalánok gáláztak hazai pályán a Bajnokok Ligájában.