Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,780 $

Felrobbant egy illegális olajfinomító, több mint százan meghaltak

Több mint száz ember életét vesztette azt követően, hogy kigyulladt, majd felrobbant egy olajfinomító raktár a nigériai Rivers és Imo államok határán.

...svg content...Illusztráció/MTI/EPA
Afrika
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az állam kőolajforrásokért felelős biztosa, Goodluck Opiah a Reuters hírügynökségnek elmondta, a katasztrófa az Imo állambeli Ohaji-Egbema önkormányzati körzetében történt.

A Niger folyó deltájában a munkanélküliségi ráta az egekben van, miközben az emberek többsége mélyszegénységben él, ezért főként illegális kőolajfinomítókban dolgoznak, ahol a nyersolajat a nagy olajtársaságok tulajdonában lévő csővezetékek hálózatábol csapolják le, és saját készítésű tartályokban finomítják késztermékké. Soron kívül Fátyolfelhős, napos időnk lesz hétfőn, 19 fok körül alakul a hőmérséklet napközben

Ez a veszélyes folyamat korábban is számos halálos balesettel végződött, nem beszélve arról, hogy az ilyen módon kinyert kőolaj szennyezi a termőföldeket, a folyókat és a tengert is.

A Nigériai Ifjúsági és Környezetvédelmi Érdekvédelmi Központ jelentése szerint a száz megerősített halotton kívül jelentős anyagi kár is keletkezett, a környéken parkoló járművek nagy része elégett.

Októberben legalább 25 ember, köztük gyermekek is meghaltak egy másik illegális olajfinomítóban történt robbanásban és tűzben Rivers államban. Februárban a helyi hatóságok közölték, hogy lecsapnak ezekre az üzemekre, viszont azóta nem sok előrelépés történt, a lecsapolások továbbra is menetrendszerűen zajlanak.

Deutsch Tamás: Magyar Péter nagyon nem az, akinek látszik

Deutsch Tamás reagált Magyar Péter bejelentésére, miszerint továbbra sem mond le mentelmi jogáról.