Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,67 Ft
Euró
398,47 Ft
Font
477,89 Ft
Bitcoin
62,662 $

Videó: Oroszország gőzerővel készül a májusi katonai parádéra

Vlagyimir Putyin a Győzelem Napján hirdetheti ki, hogy az Orosz Föderáció megnyerte az Ukrajna ellen indított háborút. 

...svg content...Fotó: Twenty20
Európa
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Oroszország minden év május 9-én hatalmas katonai parádéval ünnepli a Győzelem Napját, vagyis a náci Németország felett aratott győzelmet, amelyet Moszkva a második világháború végének tekint. 

Idén több mint 10 ezer katonával készülnek az oroszok, akiket nem akadályoz meg a felvonulásban az sem, hogy éppen háborúban állnak Ukrajnával. A harckocsik is már elkezdtek érkezni a fővárosba, hogy május 9-én a Vörös Téren mutathassák meg magukat. 

Vlagyimir Putyin tavaly rövid, de velős beszéde mondott, amelyben több üzenet is el volt rejtve Ukrajna és a Nyugat számára, annak ellenére, hogy ezt az elnök valójában nem mondta ki. 

Kísérleteket tesznek a történelem átírására, az árulók tettei igazolására… A nácik megszállottan hittek kivételességük elméletében, ennek az ideológiának az egyes elemei ismét felbukkannak“ – jelentette ki, majd hozzátette, hogy Nyugaton ismét elkezdett erősödni a ruszofóbia. 

Idén május 9-én lesz a 77. évfordulója, hogy a szovjet Vörös Hadsereg elérte Prágát 1945-ben, ezzel pedig véget értek a harcok az európai színtéren, ezért világszerte számít a fasizmus és a nácizmus elleni harc napjának. 

Több olyan feltevés is érkezett, miszerint Moszkva számára idén különösen nagy jelentőséggel bírhat az ünnep, ugyanis azt feltételezik, hogy Vlagyimir Putyin ezt a napot tűzte ki, hogy győzelmet hirdessen Ukrajna felett.