Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,45 Ft
Euró
397,90 Ft
Font
476,38 Ft
Bitcoin
63,650 $

A NATO-csatlakozást támogató finn és svéd ellenzéki vezetők utaztak Washingtonba

A fő kérdés a két ország biztonságának garantálása volt a jelentkezés és a csatlakozás közötti időszakban.

...svg content...Brüsszel, 2022. április 5. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár sajtótájékoztatót tart a védelmi szervezet székházában Brüsszelben 2022. április 5-én, egy nappal a tagországok külügyminisztereinek találkozója elõtt. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A finn Petteri Orpo és a svéd Ulf Kristersson által vezetett delegáció többek között Karen Donfried európai ügyekért felelős helyettes külügyminiszterrel, Amanda Sloat nemzetbiztonsági tanácsossal, továbbá az Atlanti Tanács tagjaival is találkozott.

A látogatás célja, hogy biztosítsák arról a NATO-t, hogy mindkét csatlakozni kívánó ország megfelel a szövetség elvárásainak és garantálni tudja a biztonsági feltételeket, amennyiben védelmi célokra kerülne sor. Soron kívül Szentkirályi: Magyar Péter erkélyén kötött háttéralkukkal akarják irányítani Budapestet

A NATO tisztviselői alapvetően pozitívan fogadták a delegáció által közvetített üzenetet, ugyanakkor leszögezték, hogy „biztonsági garanciákat” kizárólag a NATO-tagoknak adnak, és mind Finnország, mind pedig Svédország saját felelőssége és döntése a csatlakozás kérvényezése.

Svéd és finn tisztviselők szerint nincs kétség afelől, hogy az amerikai szenátus megszavazza országaik NATO-csatlakozását. A szenátusnak legalább kétharmados szavazással kell jóváhagynia Svédország és Finnország kérelmét.

Mindkét nemzet célja az, hogy legkésőbb a júniusi madridi NATO-csúcsig döntés szülessen – számolt be róla a CNN.