Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,75 Ft
Euró
397,14 Ft
Font
477,24 Ft
Bitcoin
63,828 $

Lengyelországot is megfenyegették az oroszok

Oroszország és Lengyelország között tovább fokozódott a feszültség az Ukrajna elleni invázió óta, a lengyelek ugyanis a leghangosabb támogatói az ukránoknak.

...svg content...Fotó: EPA/Mateusz Marek
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Oroszország közölte, hogy „válaszcsapást” fognak mérni Lengyelországra, amennyiben le kell állítaniuk a Varsóban működő nagykövetségüket, mert nem tudnak pénzt küldeni annak működésére – írja a Reuters.

Március hónap folyamán 45 orosz diplomatát utasított ki Lengyelország arra hivatkozva, hogy azok az orosz titkosszolgálattal működnek együtt. A lengyelek blokkolták a nagykövetség bankszámláját is, amelyből a működést finanszírozták. Soron kívül Videón Gyurcsány Ferenc ordibálása a parlamentből

Szerhij Andrejev, Oroszország lengyelországi nagykövete jelezte, hogy vannak még pénzügyi tartalékaik, de azok nem végtelenek és amennyiben a helyzet nem változik, akkor nem lesznek abban a helyzetben, hogy a számláikat fizetni tudják.

„Világossá tenném, hogy amennyiben a nagykövetségünk nem tudja folytatni a működését, akkor ugyanaz fog történni a moszkvai lengyel nagykövetséggel is”

Andrejev nem mondta meg pontosan, mikor fogyhat el az orosz nagykövetség pénze, de azt hozzátette, hogy a Lengyelországban tevékenykedők orosz diplomaták háromnegyedét kiutasították az országból.

A nagykövet közölte, hogy február 24 óta a lengyelek hozzáállása Oroszország felé „kiemelten ellenséges” volt, még a nemzetközi partnerekhez képest is. Mint fogalmazott, a NATO-n és az EU-n belül is ők voltak a legbarátságtalanabb ország.

Annyiban megnyugtató Andrejev nyilatkozata, hogy nem fizikai válaszcsapást terveznek Lengyelország ellen a nagykövetséggel kapcsolatos potenciális problémák miatt, de mindenképpen jelzi, hogy mélyponton vannak az orosz-lengyel kapcsolatok.

Orbán Viktor egyetlen mondattal rakta helyre Gyurcsány Ferencet

Orbán Viktornak nem volt szüksége többre egy mondatnál azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc felszólalt, majd elvették tőle a szót.

Orbán Viktor teljes vállszélességgel védte meg a tanárokat

A miniszterelnök visszautasította a súlyos vádakat, és megvédte a magyar pedagógusokat, akiknek többsége kiváló munkát végez.