Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,40 Ft
Euró
396,80 Ft
Font
475,56 Ft
Bitcoin
64,455 $

Győzelmet hirdettek az oroszok Mariupolban, elmaradhat az acélgyár ostroma

Szergej Sojgu, Oroszország védelmi minisztere bejelentette, sikeresen elfoglalták Mariupolt és kezükben tartják a helyzetet.

...svg content...Fotó: EPA/Szergej Ilnyickij
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az Interfax hírügynökség által idézett nyilatkozatban Szergej Sojgu arról számolt be, hogy sikeresen elfoglalták Mariupol városát – idézte a The Guardian. Mint a védelmi miniszter fogalmazott, a helyzet jelenleg nyugodt és megkezdődhet a civilek visszatérése.

Sojgu elmondása szerint Oroszország már 142 ezer civilt „evakuált” Mariupolból, azonban ezt a kijelentést azért érdemes fenntartással kezelni, mert az ukránok ezzel szemben azt állították korábban, hogy a mariupoliakat Oroszországba deportálták. Soron kívül Az utolsó pillanatokban bukott pontokat a Real Madrid, hiányzott Mbappé

Nem tudni pontosan, hogy az oroszok által evakuált mariupoliak biztonságban vannak-e, illetve pontosan hol tartózkodnak. A Kreml részéről volt arra utalás korábban, hogy a szakadárok kezében lévő területekre vitték őket.

Sojgu ezen felül közölte még, hogy 1478 ukrán katona adta meg magát a mariupoli harcok során, valamint további 2000 ukrán harcos van, amely az Azovstal acélgyár hatalmas üzemét védelmezni – amely a védelmi miniszter állítása szerint blokád alatt áll.

Mint ahogyan a The Guardian is hangsúlyozza, egyelőre nem lehet független forrásból megerősíteni ezen állításokat, valamint az ukránok sem erősítették meg, sem tagadták le az oroszok állításainak igazságtartalmát.

Vlagyimir Putyin állítólag gratulált Sojgunak Mariupol sikeres elfoglalásáért és még azt is közölte a védelmi miniszterrel, hogy nincs most már szükség megrohamozni az Azovstal üzemét, cserébe viszont olyan blokádot húzzanak fel a környékén, hogy „még egy légy se tudjon elrepülni”.

Putyin elismételte az Interfax beszámolója szerint, hogy életben hagyják az Azovstal védelmezőit, amennyiben önként feladják magukat – ezt azonban az ukrán erők többször is visszautasították, így valószínű nem fog erre sor kerülni.