Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,866 $

Ha Putyin győz a Donyec-medencében, ezek lehetnek a következő célpontjai

Sorsdöntő küzdelmek vannak kibontakozóban a Donbasz néven is ismert Donyec-medence területén, amely alapvetően átírhatja a háború menetét.

...svg content...Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. április 15-én. MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A brit sajtó alapján az ukrán Gazeta hírportál ugyanis arról számolt be, hogy amennyiben Putyin seregei sikeresen elfoglalják a Donyec-medence területét, akkor az erős háborús offenzívák további területekre is szétterjedhetnek, éveken át tartó háborút előrevetítve.

A brit sajtó véleménye szerint Kijev, Harkov, Mikolajev, Odessza, Zaporizzsja és Dnyipró is veszélyben van és a Donyec-medence orosz elfoglalása esetében ezen városok ellen is megindulhat a könyörtelen ostrom. Soron kívül Menczer Tamás Magyar Péternek üzent: „Vége van, Peti!”

Amennyiben Oroszországnak sikerül fegyverletételre kényszerítenie az ukrán hadsereget a Donyec-medencében, akkor az erős propaganda-eszközt ad a Kreml kezébe, ugyanis folyamatosan arról beszélhetnek onnantól, hogy „felszabadították a Donbaszt”.

Rachael Bunyan, Chris Pleasance és David Averre brit újságírók ugyanakkor közös cikkükben megjegyzik, hogy amennyiben az ukrán hadsereg kerekedik felül, az megsemmisítő pofonnak bizonyulhat Oroszország számára.

Azzal érvelnek, hogy egy ukrán győzelem esetében Putyinnak nem maradna olyan forgatókönyve, amivel az oroszok számára győzelmet tudna hirdetni, ráadásul azt a kevés területet, amely jelenleg az irányításuk alatt van, elbukhatják.

A cikk szerint ugyanis az orosz csapatok ez esetben akár a Donyec-medencéből és a Krím-félszigetről is kivonulhatnak, vagy kikergetik őket egy sikeres ellentámadással. Még arra is lehet esély, hogy Ukrajna visszaszerezze az irányítást a határai felett.

A brit újságírók megjegyzik azt is, hogy amennyiben az orosz csapatok vereséget szenvednek a Donyec-medencében, nagy valószínűséggel a Putyin-rezsim is össze fog omlani – azt azonban nem nevezték meg, hogy milyen módon.