Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,866 $

Pozitív hír Mariupolból, sikerült megállapodni a humanitárius folyosóban

Miközben a Mariupol utolsó igazi erődítményének számító Azovstal acélüzemet folyamatosan éri a támadás, a civilek számára pozitív híreket jelentett be a miniszterelnök-helyettes.

...svg content...Fotó: EPA/MARIUPOL CITY COUNCIL
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Az orosz erők korábban 12 órát adtak a védőknek, hogy elhagyják az Azovstal területét, ez a határidő azonban már letelt. Az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú célpontja, Mariupol hetek óta áll tűz alatt, ukrán becslések szerint a város infrastruktúrájának több mint 90 százaléka megsérült vagy megsemmisült. A jelentések szerint a megszállók kedden az Azovstal gyárat kezdték támadni, ahol ukrán katonák és civilek tartózkodnak körbezárva.

Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója nyilatkozatában arról számolt be, hogy az orosz erők nem csupán bombákkal sújtják az Azovstalt, hanem tüzérséggel és tankokkal is támadnak, folytatva a Livoberezsnyij lakónegyed ellen intézett kaotikus támadások sorát. Soron kívül Menczer Tamás Magyar Péternek üzent: „Vége van, Peti!”

Andriuscsenko nem tartózkodik Mariupolban, de fenntartja kapcsolatrendszerét a városban. Az orosz csapások helyszínéről nem érkezett megerősített információ, de a Kreml-barát média nyilvánosságra hozta az Azovstal bombázásáról készült felvételeket. Korábban az orosz hadsereg 12 órát adott az Azovstalt védő ukránoknak, hogy elhagyják a területet, ez a határidő azonban már lejárt – számolt be a CNN.

Liudmila Denisova, az ukrán parlament emberi jogi ombudsmanja azt közölte, körülbelül ezer civil maradt az erőmű alagsorában, köztük gyerekek is. A szám megegyezik az acélgyárat védő ukrán egységek becslésével. Az ombudsman azt is hozzátette, hogy az orosz erők arra utasították a helyi lakosságot, hogy Mariupol környékén mozogva viseljenek fehér karszalagot – hasonlót az orosz és szeparatista erők által használt azonosítókhoz -, hogy nehezebb legyen őket megkülönbözteti a harcosoktól.

Időközben azonban örömteli hírről számolt be Irjina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese, aki a Telegram-csatornáján bejelentette, humanitárius folyosóban állapodtak meg a nők, a gyermekek és az idősek számára – írja a The Guardian.

„Kiindulva a katasztrofális humanitárius helyzetből Mariupolban, erre kell fókuszálnunk a mai nap folyamán. Sikerült előzetes megállapodást kötnünk a humanitárius folyosóról a nők, gyermekek és idősek számára”

Verescsuk elmondta, hogy a megállapodás értelmében egy helyre gyülekezniük a civileknek 11 óra magasságában, ahonnan Bergyanszk városán keresztül Zaporizzsjába evakuálják őket. Verescsuk mindenkit megkért, hogy figyelje folyamatosan a híreket, mivel a súlyos helyzet miatt történhetnek változások.

Fontos megjegyezni azonban, hogy már voltak ehhez hasonló megállapodások, az oroszok azonban mindegyiket megszegték. Akármikor humanitárius folyosó nyitását jelentették be, ellehetetlenítették az evakuálást, rálőttek a civilekre, majd az ukránokra kenték az egészet.