Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,952 $

Jövő héten gördítheti le a NASA az SLS holdrakétát az indítóállásról

Az amerikai űrügynökségnél azt tervezik, hogy a korábban sorozatosan elhalasztott nedves főpróbát egy későbbi időpontban befejezik.

...svg content...NASA/Joel Kowsky
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Artemis 1 misszióban kulcsszerepet játszó Space Launch System (SLS) hordozórakéta, melynek tetejére az Orion legénységi kapszulát helyezték, március 17-én gördült ki a NASA floridai Kennedy Űrközpontjának 39B platformjára annak érdekében, hogy elvégezzék rajta az indítás előtti tesztsorozatokat.

Az úgynevezett nedves főpróba április 1-jén vette kezdetét, és nagyjából 48 órával később kellett volna befejeződnie – az eljárás során az SLS-t folyékony hidrogénnel és oxigénnel töltötték fel, majd többféle szimulált kilövési visszaszámlálást hajtottak végre rajta. Soron kívül Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Habár az első tesztek sikerrel zárultak, végül technikai problémák adódtak, miközben az április 8-i Ax-1 privát űrmisszió is hátráltatta a munkálatokat, így egészen április 16-ig halasztották a műveleteket, végül pedig bejelentették, azt tervezik, visszagurítják az egységet a járműszerelő épületbe, hogy kijavítsák a korábban felmerült hibákat.

A visszaszállítás lehetővé teszi, hogy a modult nitrogénnel szuperáló rendszerrel korszerűsítsék, ami az ellenőrzések során a rakéta javára válhat.

Hétfői közleményében a NASA mérnökei jelezték, amíg a helyreállítási fázis véget nem ér, a hangárban hagyják a rakétát, és legkorábban április 26-án, kedden helyezik ki újból a platformra – értesült a Space.com magazin.

Az SLS-nek előreláthatólag körülbelül 12 órába fog telni, amíg visszaér a járműszerelő műhelybe. Egyelőre nem világos, hogy az Artemis 1 felső szegmense mennyi ideig marad a hangárban, mivel a missziót előkészítő csapat még nem tudja, pontosan mennyi javítási munkát fognak odabent elvégezni.

Ezeken a helyeken törik fel vagy lopják el a legtöbb autót

Meglepő, de nem Budapest az autólopások és feltörések elsődleges helyszíne a rendőrség adatai szerint.