Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,818 $

Bucsa polgármestere: A tömegsírba temetett civilek 85 százalékát valószínűleg agyonlőtték

A holttesteken halált okozó lőtt sérülések vannak, többekre pedig megkötözve, fejlövéssel találtak rá, ami azt jelenti, a lakosokat hidegvérrel lemészárolták.

...svg content...Fotó: EPA/OLEG PETRASYUK
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő
TÉMÁK

Anatolij Fedorcsuk, Bucsa polgármester április 15-én közölte, a Kijev külvárosában található tömegsírt feltáró nyomozók becslése szerint az elhunytak 85 százalékát – azaz több mint négyszáz embert – a jelek szerint agyonlőttek. Ez a tény alátámasztja a vádat, miszerint a várost több mint egy hónapig megszállva tartó Orosz Föderáció csapatai háborús bűnöket követtek el a helyszínen.

„A tömegsírokból vagy kertekben, parkokban, tereken és udvarokon található egyéni sírokból kiásott holttestek legtöbbjén golyó okozta sérülések vannak. Ez azt jelenti, hogy szándékos, hidegvérű gyilkosságok történtek Bucsában” Soron kívül Eltűnt 13 éves lány megtalálása érdekében kéri a lakosság segítségét a rendőrség

– tette közzé Fedorcsuk.

Az Ukrán Fegyveres Erők egységei április 1-jén léptek be a városba, amelynek utcáin több tucat civil holttestét fedezték fel, később pedig tömegsírokat, amelyek a becslések szerint legalább 400 civil maradványait rejtik. Néhányukat megkötözött kézzel, fejlövéssel találtak meg, őket a jelek szerint kivégezték. Ukrajna kormánya és számos szövetségesük, élükön Joe Biden amerikai a Bucsában elkövetett bűnöket népirtásnak nevezte.

A városért egész márciusban heves harcok dúltak, néhány helyi lakosról pedig ismert, hogy a tüzérségi csapások vagy az orosz és ukrán csapatok közötti tűzharcok során veszítették életüket. A Kreml tagadta, hogy katonái felelősek lennének a gyilkosságokért, állításának azonban ellentmondanak a szemtanúk beszámolói, valamint az ukrán és nemzetközi megfigyelések.

Fedorov szerint pénteken fejeződhet be a földi maradványok exhumálása és az áldozatok azonosítása a helyi templomnál található legnagyobb tömegsírnál, az illetékesek azonban legalább még egy tömegsírról tudnak, amelynek tartalma még ismeretlen, valamint további holttestek után is kutatnak. A halálos áldozatok száma szinte biztos, hogy emelkedni fog.

Mariupol száműzetésben élő vezetése azzal vádolta meg az orosz csapatokat, hogy a háború negyedik napján elfoglalt városban összegyűjtötték a civilek holttestét, és mobil krematóriumokban megsemmisítették őket, hogy akadályozzák a háborús bűnök nemzetközi kivizsgálását – számolt be a KyivPost.

„Az orosz csapatok megkezdték a korábban (ideiglenesen) lakóépületek udvarán eltemetett holttestek exhumálását, és megtiltották a halottak megfelelő sírba történő újratemetését”

– áll a közleményben.

Az ukrán nemzeti hírszerzés (SBU) becslése szerint az orosz erők tizenhárom mobil krematóriumot szállítottak Mariupolba, hogy megsemmisítsék a harcokban elesett civilek és orosz személyzet maradványait. A SBU széles körben beszámolt erről, de egyetlen külső ügynökség sem erősítette meg a vádakat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi televíziós beszédében elmondta, becslések szerint tízezer civil halt meg Mariupolban a támadások, betegség vagy éhezés következtében. Az Azovi Nemzeti Gárdaezred – a Mariupolt az orosz blokád ellen védő ukrán főhaderő – hétfői nyilatkozatában azt állította, legalább tízezer orosz katonát öltek vagy sebesítettek meg az ostrom kezdete óta.

Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Ma már 10 hajléktalan ember közül 4 elmúlt 60 éves, többségük pedig beteg és munkaképtelen.

Ilyen repjegyárra számítson, aki repülővel érkezne a nyári futball Európa-bajnokságra

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság hatására jelentősen megnőtt a Németországba irányuló repülőjegyek iránti kereslet Magyarországról.