Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Letartóztatták a német oltásellenes, Putyin-párti neonácikat, akik el akarták rabolni az egészségügyi minisztert

A csoport tagjait azzal vádolják, hogy el akarták rabolni a német egészségügyi minisztert, valamint robbantásos merénylet terveztek.

...svg content...Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló polót visel egy férfi egy tüntetésen Frankfurtban 2022. április 10-én. A tüntetés szervezõi szerint a Németországban élõ oroszajkúak zaklatása, hátrányos megkülönböztetése és az ukrajnai háború ellen, valamint a békéért akarnak fellépni. MTI/AP/DPA/Boris Roessler
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A német hatóságok csütörtökön jelentették be, hogy letartóztatták a szélsőjobboldali, oltásellenes és egyben oroszbarát Vereinte Patrioten elnevezésű csoport négy tagját, akiket azzal vádolnak, hogy robbantásos merényletet, valamint a német egészségügyi miniszter elrablását tervezték.

A Vereinte Patrioten (magyar megfelelője az Egyesült Hazafiak) elnevezésű csoport gyanúsítottjai most azzal a váddal kerülnek bíróság elé, hogy „robbanószerkezetes támadásokat készítettek elő”, valamint „ismert közléti személyiséget akartak elrabolni”. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az ügyészség és a rendőrség egy közös közleményben megosztotta, a csoport egyik legfőbb célja az volt, hogy tönkretegyék az áramellátást biztosító létesítményeket, ezzel nagyon hosszú ideig tartó országos áramszünetet előidézve. A közleményt követően Karl Lauterbach egészségügyi miniszter is megerősítette, hogy célpont volt, ezért rendőri védelmet kapott – számolt be a Times of Israel.

A közös közleményben kiemelték, a neonáci csoport célja az volt, hogy egy polgárháborúhoz hasonló állapotot idézzenek elő Németországban, mellyel meg akarták dönteni Németország demokratikus rendszerét. A nyomozók közlése szerint a gyanúsítottak 41 és 55 közötti férfiak, akiknél még szerdán házkutatást tartottak a hatóságok: a házkutatás során közel két tucat fegyvert és egy Kalasnyikovot is találtak, így mind a négy gyanúsítottat letartóztatták.

A rendőrség közlése szerint a házkutatás során rengeteg lőszert, mintegy 8900 euró készpénzt, valamint aranyrudakat, ezüstérméket, illetve több mint 10 ezer euró értékű külföldi valutát találtak. Emellett az oltásellenesség kapcsán is találtak bizonyítékokat: több hamis oltási igazolványt, valamint megannyi írásos dokumentumot fedeztek fel, melyekben azt taglalták, milyen módszerekkel lehetne megdönteni a német államot.

Az ügyészek megosztották, a neonáci és oltásellenes csoport tagjai elutasítják a német demokratikus intézményeket, ahogyan a kormány koronavírus megfékezésére irányuló intézkedéseit sem fogadják el. A német egészségügyi miniszter erre reagálva kijelentette, a koronavírus terjedésének megfékezésére irányuló intézkedések elleni tüntetők viselkedése „nagyon veszélyessé vált”.

Közleményében kifejtette, ez a bizonyos kisebbség riasztó módon radikalizálódott, s ez már bőven többről szól, mint a koronavírus-járvány, hiszen a szélsőséges nézeteket valló csoportosulás konkrétan a demokrácia destabilizálására és a német állam megdöntésére törekszik.