Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,930 $

Lencsevégre kapták egy szupermasszív fekete lyuk születését

Asztronómusok rábukkantak a csillagok és galaxisok keletkezésének magyarázatához szükséges hiányzó láncszemre.

...svg content...NASA, ESA, N. Bartmann
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Hubble űrteleszkóp adatai alapján csillagászok egy növekvő szupermasszív fekete lyukat azonosítottak a korai világegyetemben, amikor a kozmosz még csupán 750 millió éves volt – a mostani az első közvetlen detektálása egy olyan sötét objektumnak, ami éppen egy galaxis centrumává alakul.

A NASA blogbejegyzése szerint korábban már különböző számítógépes szimulációkkal megjósolták a gyorsan növekvő fekete lyukak létezését, ám a most felfedezett GNz7q elnevezésű fekete lyuk az első, amelynél ezt a folyamatot meg tudták erősíteni. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Elemzésünk arra utal, hogy a GNz7q az első példa egy gyorsan növekvő fekete lyukra egy csillagkeletkezési galaxis poros magjában, az univerzumban ismert legkorábbi szupermasszív fekete lyukhoz közeli korszakban. Az objektum tulajdonságai az egész elektromágneses spektrumban kiváló összhangban vannak az elméleti szimulációkból származó előrejelzésekkel” – magyarázta Fudzsimoto Szeidzsi, a Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézetének kutatója.

Eddig a szupermasszív fekete lyukak kialakulásáról szóló elméletek arra utaltak, hogy mindez olyan galaxisok porral borított magjában történik, amelyekben rendkívül gyors ütemben születnek csillagok, amíg a környező gázok ki nem lökődnek, és nem hagynak maguk után eszméletlenül fényes kvazárokat.

A GNz7q nevű objektum mindegyik kulcsfontosságú tulajdonsággal rendelkezik: csillagkitöréses galaxis és kvazár is egyben. Úgy tűnik, hogy az objektumból több olyan jellegzetesség is hiányzik, amelyek jellemzően a nagy fényességű kvazárokban találhatók, ami a szupermasszív fekete lyukakat körülvevő akkréciós korong jelenlétét jelzi.

Ez azt jelenti, hogy a növekvő fekete lyuk még mindig a kisebb tömegű fázisban van, miközben viselkedése és környezete megfelel a szimulációk előrejelzéseinek.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.