Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,96 Ft
Euró
385,41 Ft
Font
450,65 Ft
Bitcoin
67,012 $

Öt éve még elnök volt, most a tárgyalóteremből vezették ki rendbontás miatt

Nem lehet azt mondani, hogy az egykori szovjet tagországok által alkotott Közép-Ázsiában unalmas lenne a politikai élet, még ha a legtöbb esetben nem is feltétlen demokratikus.

...svg content...Szadir Zsaparov ellenzéki vezetõ és Almazbek Atambajev volt kirgiz elnök támogatói tüntetnek az Ala-Too téren Biskekben 2020. október 9-én. Az elõzõ vasárnapi parlamenti választások eredménye elleni tömeges tüntetések miatt Szooronbaj Dzsejenbekov elnök rendkívüli állapotot vezetett be Biskekben október 21-ig. MTI/EPA/Igor Kovalenko
Ázsia

Nagy Noel

Szerkesztő

Ez a helyzet Kirgizisztánban is, ahol az ország korábbi elnökének, Almazbek Atambajevnek lett volna tárgyalása április 8-án, azonban ez meghiúsult a volt államfő magatartása miatt – derül ki a Szabad Európa Rádió beszámolójából.

Atambajev ellen számos ügyben zajlik eljárás, jelen esetben a 2020. októberi események kapcsán lett volna meghallgatása, amelynek kapcsán azzal vádolják, hogy megpróbálta erőszakosan átvenni a hatalmat. Soron kívül Elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász vezetői ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze

2020. októberében ugyanis súlyos és erőszakos tüntetések alakultak ki Kirgizisztán területén egy erősen vitatott parlamenti választást követően, amelyet sokak szerint elcsaltak, ezért semmi legitimációja nincs.

Atambajev a tüntetések idején éppen egy 11 éves börtönbüntetését kezdte tölteni, amit még azért szabtak ki rá, mert a kirgiz hatóságok szerint törvénytelenül engedte ki a börtönből 2013-ban az ország egyik leghírhedtebb maffiózóját, Aziz Batukajevet.

Batukajev kiengedését követően a kirgiz belügyminisztérium három alkalommal is beidézte meghallgatásra a volt elnököt, ő ennek azonban nem engedelmeskedett. A helyzet eszkalálódott, melynek folytán összecsapások alakultak ki a rendőrök és Atambajev hívei között, amiben 170-en sérültek meg.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A volt elnök kezén először 2019. augusztusában kattant a bilincs az összecsapásokat követően. Ebben az ügyben ítélték 11 év börtönbe, ám a 2020-as parlamenti választásokat követő tüntetések idején kiengedték, ám később újra letartóztatták.

Atambajev ellen így párhuzamosan a 2019-es és a 2020-as eseményekkel kapcsolatban is zajlik eljárás, előbbi esetében gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel, hivatalos személy fenyegetésével vagy bántalmazásával, valamint erőszakos hatalomátvétel kísérletével vádolják.

A 2020-as események kapcsán pedig, egy külön álló eljárásban pedig szintén erőszakos hatalomátvétel kísérletével vádolják a volt elnököt, amelynek keretében most kezdődtek volna meg a bírósági meghallgatások.

Az április 4-i fordulót azonban el kellett halasztani arra hivatkozva, hogy Atambajev rosszullétre panaszkodott, ezért mentővel kellett elvinni. Másnapra az ex-elnök jobban lett, viszont nem volt hajlandó vallomást tenni.

Így jutunk el április 8-ig, ahol szintén egészségügyi problémákra próbált hivatkozni, most azonban nem voltak vele ennyire szimpatikusak. Atambajev ennek hatására ordibálni kezdett és elkezdte rugdosni azt a plexiketrecet, amiben a tárgyalás idejére helyezték el.

Atambajevnek pedig sikerült olyan szinte megzavarnia a tárgyalásokat, hogy a bíró végül úgy döntött, kivezetteti a teremből és másik tárgyalási napot tűzött ki. A volt államfő tehát minden erejével azon van, hogy megpróbálja szabotálni az ellene folyó eljárást.