Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,760 $

154-en haltak meg a fegyveres bűnözők támadásai miatt Nigériában

A banditák házakat és üzleteket romboltak le, valamint a menekülni és elrejtőzni próbáló civileket üldözőbe vették, majd lelőtték.

...svg content...Fotó: Unsplash
Afrika

Takács Petra

Szerkesztő

A nigériai Plateau államban a falvak elleni támadások halálos áldozatainak száma 154-re emelkedett, amely háromszorosa a korábbi becsléseknek, emellett körülbelül 4800 fő menekült el otthonából, további erőszakos cselekményektől tartva.

A helybelieket motoros fegyveresek támadták meg, akik vasárnap Plateau állam központjában elszórtan lövöldöztek házakra és üzlethelyiségekre az ámokfutás alatt, amelynek következtében több épület porig égett, valamint a menekülőket üldözték és kegyetlen módon lelőtték. Soron kívül Magyar Péter mindenhonnan menesztené Orbán Balázst

Helyi tisztviselők szerint csak az elmúlt néhány napban találták meg a holttesteket, Ya’u Abubakar, Garga vidéki körzetének egyik vezető tanácsosa pedig elmondta, hogy tömeges temetéseket tartanak, miközben a térség közösségei próbálják feldolgozni a brutális mészárlást.

Hozzátette, katonákat vetettek be a fegyveresek üldözésére, akiket a helyiek csak banditáknak neveznek, Lai Mohammed tájékoztatási miniszter pedig azt mondta, fegyveres bűnbandák és a Boko Haram lázadói felelősek a támadásokért, akik között egyfajta „szentségtelen kézfogás” jött létre.

A banditák évek óta rettegésben tartják a falusiakat, akik közül embereket rabolnak el és váltságdíjat követelnek értük, emellett az utóbbi időben még kegyetlenebbé válták, mivel olyan közösségeket gyilkolnak és fosztogatnak, ahol az állami biztonsági erők ritkán vannak jelen.

Sadiya Umar Farouq humanitárius ügyekért felelős miniszter hangsúlyozta, hogy már elrendelte a segélycsomagok eljuttatását a kitelepített áldozatokhoz, közük élelmiszert, vizet, takarókat és hálózsákokat szállítanak – számolt be az Al Jazeera.

A miniszter szóvivője szerint öt közösséget, köztük Kyaram, Gyambau, Dungur, Kukawa, Shuwaka falvakat támadták meg a Garga körzetben, emellett úgy vélik, a bűnözői és lázadói csoportok közötti szövetség még tovább súlyosbíthatja a térségben kialakult válságot.

Szentkirályi bejelentette, a Fidesz nem támogatja Vitézy főpolgármester-helyettes jelölését

Szentkirályi Alexandra tisztázta, semmilyen körülmények között nem támogatják Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltését, de nem is javasolnak mást a pozícióra.