Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,53 Ft
Euró
387,70 Ft
Font
450,23 Ft
Bitcoin
62,630 $

Éveken át képes tárolni és felhasználni a napenergiát egy különleges rendszer

A svédországi Chalmers Műszaki Egyetem kutatói által kifejlesztett energiarendszer folyékony formában képes tárolni a zöld energiát.

Twenty20
Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A szerkezetet először 2017-ben mutatták be, most azonban egy ultravékony termoelektromos generátorhoz csatlakoztatva bebizonyították, hogy elektromos áramot is képes termelni, ezáltal létrehozható a napenergiát igény szerint felhasználó, öntöltő technológia.

A Molecular Solar Thermal (MOST) rendszernek nevezett eljárást több mint egy évtizede fejlesztik; a középpontjában egy speciálisan kialakított szén-, hidrogén- és nitrogénmolekula áll. Amikor napfénnyel érintkezik, a molekulán belüli atomok átrendeződnek, hogy megváltoztassák az alakját, és egy energiában gazdag izomerré alakítsák át, amely folyékony formában tárolható. Soron kívül David Pressman két szóval kommentálta Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetését

A MOST rendszer által rögzített energia ebben a folyékony állapotban akár 18 évig is tárolható, mielőtt egy speciálisan tervezett katalizátor visszaváltoztatja a molekulát eredeti formájába, és az energiát hő formájában felszabadítja.

A Chalmers Egyetem kutatói a Sanghaji Jiao Tong Egyetem tudósaival együttműködve rájöttek, hogy egy kompakt termoelektromos generátor segítségével ezt a hőt elektromossággá lehet alakítani.

A koncepciószerkezet jelenlegi teljesítménye a jelentések szerint legfeljebb 0,1 nW, ami ugyan elég kevésnek tűnhet, azonban a tudósok óriási potenciált látnak benne, véleményük szerint ugyanis a napenergia időszakos jellegét kezelhetik azzal, hogy a MOST hónapokig vagy évekig tárolja, és lehetővé teszi, hogy igény szerint lehívható legyen.

Miután a kutatócsapat megmutatta, hogy a rendszer alkalmas az áramtermelésre, teljesítményének javítására fognak összpontosítani, miközben egy megfizethető kereskedelmi megoldáson dolgoznak, amely lehetővé teszi a készülékek töltését, valamint az otthonok fűtését.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Röpködtek a bírságok a vissza nem vitt ajánlóívek miatt

A Nemzeti Választási Bizottság több mint négy millió forint bírságot szabott ki a határidőre vissza nem vitt ajánlóívek miatt.