Hétvégén kezdődik a balatoni szezon, jelentős drágulások várhatók
A húsvéti ünnepek közeledtével nyitásra készülődnek a balatoni vendéglátósok és büfések.
A legtöbb balatoni vendéglátos azt tervezi, hogy húsvétkor már fogadja a vendégeket, ők nagy valószínűséggel már nem a tavalyi árakkal találkoznak a büfékben – írta a Sonline.hu portál.
„Aki naponta vásárol, az látja, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás ezeket a változásokat már nem tudja követni” – mondta Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos, aki hozzátette, a nagykereskedések napi árakat vezettek be, és várható szerinte ellátási probléma is.
„Mindenki tanácstalan, hogy mennyit emeljen a fennmaradása érdekében” – magyarázta Makkos Péter a portálnak.
Budapesten 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani, az „1500 forintos napi menüt el kell felejteni” – figyelmeztetett Makkos, aki a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke.
Nemcsak az alapanyagok, hanem az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, valamint a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak.
Bíznak viszont abban, hogy több diákmunkásra számíthatnak, mint a korábbi években, mégpedig a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség miatt.