Újabb fontos ágazatot ért el az óriási munkaerőhiány

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 28. - 02:40

Egyre több helyen okoz gondot a munkaerő hiánya a gyümölcsösökben és a szőlészetekben, melyből adódóan nem találnak már a metszéshez sem napszámosokat.

Január második felében szoktak nekiállni a szőlőtermelők a metszési munkáknak. Ezt a munkát gépekkel elvégezni nem lehet, mindenképpen szükség van a kézi segítségre. Ehhez pedig emberekre lenne szükség, de az ország több részén is komoly nehézségekbe ütközik a szükséges dolgozók összeszedése – olvasható az ATV riportjában.

Az egyik miháldi borászatban is súlyos problémákkal szembesültek, ugyanis nem találtak olyan embereket, akik segédkeznének az év elején szükséges munkálatokban.

„Ehhez kell egy szakértelem, egy rutin, ami nem egy év alatt alakul ki. Sajnos a rutinosabb munkások egyre kevésbé állnak rendelkezése. Kiöregszenek, a fiatalok pedig kevésbé szeretik ezt a szakmát” – mondta a televíziócsatornának Víg Zsolt, borász.

A villányi borvidéken is egyre nehezebb kellő számú munkást találni az ilyenkor elvégzendő munkákhoz.

„Sajnos a szőlészeti ágazatban munkaerőhiány van, erre pedig még rámegy az omikron, illetve a covid-helyzet, ami nem segít” – magyarázta egy másik borász, Szende Gábor.

Szakemberek úgy kalkulálnak, hogy a metszést nagyjából 60-70 százalékos állapotig gépekkel is el lehet végezni, de akkor is szükség van a kézi munkára, így nehéz lesz helyettesíteni. Ennek elvégzéséhez viszont folyamatosan nehezebb megfelelő számú és tudású embert találni, ami jelenleg gyakorlatilag lehetetlen feladat.