Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,814 $

ENSZ: „Egyre gyakrabban hallunk nemi és szexuális erőszakról”

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint felfoghatatlanul borzalmas, ami a gyerekekkel és nőkkel történik Ukrajnában az orosz invázió során.

...svg content...Fotó: EPA/JUSTIN LANE
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Az AFP hírügynökség szerint Sima Bahous, az ENSZ nőjogi bizottságának igazgatója nyomozást kért a háború során az ukrajnai nők ellen elkövetett erőszakos esetek ügyében. Bahous a tanács New York-i ülésén szólalt fel az áldozatok érdekében.

„Ennek a háborúnak véget kell vetni. Most. Egyre gyakrabban hallunk nemi és szexuális erőszakról. Ezeket az állításokat független vizsgálatnak kell alávetni az igazság és elszámoltathatóság biztosítása érdekében. A sorkatonák és zsoldosok nagy számú jelenlétével zajló tömeges kitelepítések, valamint az ukrán civilekkel szemben tanúsított brutalitás felvillantja a vörös lámpákat” Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

– fogalmazott Bahous.

Hozzátette, a határátkelőhelyek környékén is megnőtt az embercsempészet kockázata, amely különösen a fiatal nőket és a kísérő nélkül utazó tinédzsereket fenyegeti – számolt be a The Guardian.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is szót kért az ülésen, hogy elmondja, „felfoghatatlanul borzalmas”, ami a nőkkel és gyerekekkel történik Ukrajnában Oroszország inváziója során.

„Mikor a Putyinhoz hasonló férfiak háborút kezdenek, a nőket és gyerekeket kitelepítik, a nők és gyerekek sérülnek meg. A nőket és gyerekeket erőszakolják meg és nők és gyerekek halnak meg. Amióta Oroszország provokálatlan háborút indított Ukrajna ellen, Oroszország árvaházakat és szülészeti klinikákat bombázott. Tömegsírokat láttunk, gyermekek egymásra rakott holttesteivel”

– mondta Thomas-Greenfield.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.