Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,438 $

Döbbenetes felfedezést tettek, felborulhat a részecskefizika standard modellje

Közel egy évtizedig tartó elemzés után fizikusok lemérték az egyik kulcsfontosságú részecske pontos tömegét.

...svg content...Twenty20
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A részecskefizika standard modellje az 1970-es években történt kidolgozása óta rendkívül sikeresen magyarázza a részecskék kölcsönhatásait és a legtöbb alapvető erőt. Igaz, hogy nem fed le mindent – a főbb hiányzó darabok közé tartozik a sötét anyag és még a gravitáció is –, azonban amit igen, azok következetesen megállják a helyüket az igazoló kísérletekben, nemrégiben azonban rábukkantak egy részecskére, ami alapjaiban felboríthatja az elméleteket.

A részecskék tömege kiszámítható a standard modellben szereplő más részecskékkel való kapcsolatuk révén, ezt a megjósolt tömeget később össze lehet hasonlítani a részecskeütköztetőkben végzett tényleges mérésekkel, hogy tesztelni lehessen a hipotézis konzisztenciáját. Ez a folyamat most egy jelentős eltéréshez vezetett, köszönhetően egy W-bozon nevű részecskének – olvasható a Science folyóiratban publikált tanulmányban.

A W-bozonok gyenge erőt hordozó elemi részecskék, amelyek olyan nukleáris folyamatokat közvetítenek, mint amilyenek a Napban zajlanak; a standard modell szerint tömegük a Higgs-bozon és egy top kvark nevű szubatomi részecske tömegéhez kapcsolódik. Soron kívül Záporok és zivatarok várhatók pünkösdhétfőn, néhol még jégeső is lehet

A Collider Detector at Fermilab (CDF) projektben részt vevő közel 400 tudós egy évtizeden át vizsgálta a Tevatron ütköztető 26 év adataiból összegyűjtött 4,2 millió W-bozonjelöltet – ebből a „kincsesbányából” a csapat 0,01 százalékos pontossággal ki tudta számítani a W-bozon tömegét, ami kétszer olyan pontosnak bizonyult, mint a korábbi legjobb mérések.

Számításaik alapján a W-bozon tömege 80 433,5 megaelektronvolt (MeV), az eltérés pedig mindössze 9,4 MeV mindkét oldalon – ez néhány korábbi mérés hibatartományán belül van, de jóval kívül esik a standard modell által megjósolt értéken.

Az anomáliát tovább erősíti, hogy a W-bozon tömegét nemrég a Nagy Hadronütköztető adatai alapján is megmérték egy januárban megjelent tanulmányban, ekkor 80,354 MeV-ot kaptak, ami közel van a standard modell által megadott értékekhez.

Ha az ominózus számadat beigazolódik, az utalhat ismeretlen részecskékre vagy a standard modellen túlmutató fizikára, amelyek mind-mind átírhatják a törvényszerűségeket, így a tudósoknak új magyarázattal kell majd szolgálniuk a jelenségek kapcsán.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.