Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,15 Ft
Euró
390,97 Ft
Font
458,25 Ft
Bitcoin
63,962 $

Villámgyorsan terjedő koronavírus-szubvariánsra bukkantak Nagy-Britanniában

Újabb omikron-szubvariánst találtak az Egyesült Királyságban, a törzs lényegében a korábban felfedezett BA.1 és BA.2 mutáció keveréket.

Twenty20
Európa

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Gyorsan terjedő covid-változatot mutattak ki a szigetországban, mégpedig az XE-variánst, amivel eddig 637 fertőződött meg – írta a CNBC.

Az XE a korábban rendkívül fertőző, 2021-ben megjelent omikron BA.1 törzs, és az újabb „lopakodó” BA.2 változat keverékét tartalmazza, amely jelenleg az Egyesült Királyságban a domináns mutáció. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Az új egy rekombináns változat, ami azt jelenti, hogy egy olyan variánstípus, amely akkor fordulhat elő, ha egy egyén egyszerre két vagy több variánssal fertőződik, és ennek következtében genetikai anyaguk keveredik a beteg szervezetében. Az ilyen rekombinánsok nem ritkák, a koronavírus-járvány során többször is létrejöttek már.

Arról egyelőre nem érkeztek információk, súlyosság tekintetében mire kell majd számítani, ám a korábbi tapasztalatokból kiindulva elképzelhető, ismét egy villámgyorsan fertőző, ám enyhébb tünetekkel járó variánsról lehet szó.

Az első XE-esetet egyébként január 19-én regisztrálták, és az Egyesült Királyságon kívül már Thaiföldön is kimutatták.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja