Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Megjelent a delta-omikron hibrid variáns, a “deltakron”

Fotó: Twenty20
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Több mint két éve tartó globális koronavírus-járvány, orosz-ukrán háború, és most még a “deltakron” is tovább keseríti életünket.

Egy ciprusi laboratórium még az év elején figyelmeztetett, olyan variánst fedeztek fel, mely az omikron és a delta mutációit kombinálja, habár szakértők szerint ezek az eredmények hamisak voltak. A kezdeti nyugalmat azonban most egy csapásra megszüntette a legújabb felfedezés: valóban létezik a “deltakron” variáns.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

A párizsi L’Institut Pasteur virológusai szekvenálták egy “deltakron” névre keresztelt variáns genomját, melyet már több régióban is kimutattak Franciaországban, s melyről kiderült, hogy már január eleje óta terjed az országban. Aris Katzourakis, az Oxfordi Egyetem evolúciós és genomikai professzora felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy valós felfedezés, és “érdemes lesz szemmel tartani”.

Eközben Dániában és Hollandiában is felfedeztek a deltakronhoz hasonló rekombinánsokat, habár ezekről a hasonló profilú genomokról egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy azonosak a francia felfedezéssel. Dr. Stephen Griffin, a Leedsi Egyetem virológusa a deltakron kapcsán kijelentette, elképzelhető, hogy szélesebb körben is elterjed majd, az ország határain kívül is.

Az új hibrid variánst felfedező kutatók megosztották, a deltakron “gerince” a deltából származik, míg a tüskefehérje, melynek segítségével a vírus bejut az emberi szervezetbe, az omikronból származik. Dr. Griffin hangsúlyozta, több forgatókönyv is számításba jöhet a deltakron terjedése kapcsán, és egyelőre azt sem tudni, hogy milyen hatással van a szervezetre, mivel két, korábban is domináns variáns keverékéből jött létre.

(Independent)

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja