Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,77 Ft
Euró
386,99 Ft
Font
451,81 Ft
Bitcoin
66,154 $

A Vöröskereszt csapata Mariupol felé tart az „ingatag” helyzet közepette

A város kulcsfontosságú célpont, amely a háború kezdete óta heves támadásokkal néz szembe, és becslések szerint körülbelül százezer lakos esett csapdába falai között.

...svg content...Fotó: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Mariupolban továbbra is katasztrofális állapotok uralkodnak, nincs élelmiszer, víz és áramellátás, miközben az orosz erők szinte folyamatosan tűz alatt tartják. A segélyszállítmányok nem jutnak el a városba, és a humanitárius folyosók sem működnek, így az emberek csak gyalog vagy saját járműveikkel kísérelhetik meg a menekülést.

Csaknem százezren rekedtek a városban, és bár a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága többször is konvojt indított, hogy kimenekítse a lakosokat, de eddig nem sikerült célt érniük. Jelenleg újabb konvoj közeledik Mariupol felé, a szervezet szóvivője szerint azonban „a helyzet ingatag a régióban, és gyorsan változik”. Soron kívül Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

Tegnap mintegy 700 embert sikerült evakuálni egy kiürítési kísérletet követően, akik sikeresen elérték a 140 mérföldre fekvő Zaporizzsját, előző nap azonban a csapatnak vissza kellet fordulnia, mert túl veszélyes lett volna tovább haladniuk – számolt be a Sky News.