Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,70 Ft
Euró
390,65 Ft
Font
457,36 Ft
Bitcoin
61,981 $

A ruhaanyagból készült arcvédők mégsem annyira hatásosak, mint az orvosi szájmaszkok

Bár igaz, hogy a saját készítésű védőfelszerelések is minimális védelmet nyújtanak a fertőzésektől, azonban viselésüket egyáltalán nem ajánlják az egészségügyi dolgozók számára.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Bár igaz, hogy a saját készítésű védőfelszerelések is minimális védelmet nyújtanak a fertőzésektől, azonban viselésüket egyáltalán nem ajánlják az egészségügyi dolgozók számára.

A Sydney-ben található Új-dél-walesi Egyetem kutatói szerdán bejelentették, hogy az előzetes eredmények alapján a ruhaanyagból varrt szájmaszkok korántsem javasolhatóak mindennapi védelemre. Soron kívül Az Egyesült Államok után az EU-ban is betilthatják a TikTok-ot

Dr. Abrar Chughtai epidemiológus és kollégái az Emerging Infectious Diseases tudományos lapban azt írták, pár éve már vizsgálták az influenzaszerű tünetekkel rendelkező, valamint légzőszervi megbetegedésekben szenvedő páciensek kezelésével foglalkozó orvosok és ápolók egészségi állapotát.

https://liner.hu/mar-3-millional-is-tobb-koronavirus-fertozottet-regisztraltak-az-usa-ban/

„2015-ben véletlenszerű kontrollkísérletekkel hasonlítottuk össze a ruhaanyagból készített maszkok és a sebészi arcvédők hatékonyságát vietnami egészségügyi dolgozók körében. A fertőzési ráta tartósan magasabb volt az otthon készült maszkok viselői esetében a kontrollhoz és az orvosi maszkokhoz viszonyítva.”

A tudósok hozzátették, hogy a tesztek során egy kétrétegű, helyi gyártmányú pamutmaszkot alkalmaztak mintaként. A tanulmányban részt vevő önkéntesek ötféle arcvédőt használhattak, és azt az instrukciót kapták, hogy a négy hétig tartó tesztperiódus alatt napi szinten mossák meg meleg vízzel és szappannal a védőeszközöket.

A kutatók úgy gondolják, a gyenge teljesítményhez hozzájárulhatott az is, hogy sokan nem takarították meg elégszer a maszkokat, amelyek így nedvessé és szennyezetté váltak.

Az alapkísérleten kívül 19, más professzorok tollából származó publikációt is górcső alá vettek, és kiderítették, effektivitás szempontjából a rétegek száma, a maszkok anyaga és a vízhatlanság lehetnek a döntő tényezői minden egyes védőfelszerelésnek.

„A jelenlegi bizonyítékok szerint a többrétegű, finom szövésű, vízálló maszkok biztosíthatják a legnagyobb védelmet bármilyen fertőzéssel szemben. A pandémia alatt az N95 reszpirátorok és a sebészi maszkok viselését ajánljuk, az otthoni ruhaanyagokból előállított alternatívákat csak ezek hiányában használjuk.”

összegezték a kutatók.
https://liner.hu/koronavirus-nem-gyozik-a-munkat-a-sirasok-braziliaban/

Alaptörvény-módosításokat nyújtott be a kormány, az egyik a kegyelmi ügyet érinti

Az Országgyűlés honlapján közzétették a szöveges javaslatokat azokkal az Alaptörvény-módosításokkal kapcsolatban, amelyekről az elmúlt napokban már szó esett.

Busz alá szorult egy elgázolt ember Zuglóban

Újabb súlyos baleset történt, most Zuglóban, ahol elgázolt egy embert egy busz, majd a jármű alá szorult.