Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Óriási jégvulkánok változtathatták meg a Plútó felszínét

Csillagászok azt állítják, bizonyítékot találtak arra, hogy a Naprendszer legnagyobb ismert törpebolygóján kriovulkanizmusra utaló jelenségek különleges felszíni struktúrákat hoztak létre.

NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

2015-ben a NASA New Horizons űrszondája elszáguldott a Plútó mellett, és eddig soha nem látott felvételeket készített a távoli törpebolygóról. Évekkel később ezek az adatok még mindig új ismeretekkel szolgálnak, amint azt a Southwest Kutatóintézet tudósai által nemrégiben publikált tanulmány is mutatja.

Az egyik legérdekesebb terület a Szputnyik Planitia néven ismert, szív alakú jeges síkság, ahol több hatalmas kupolaszerű képződmény emelkedik a táj fölé, 1 és 7 kilométeres magasságban és 30 és 100 kilométeres szélességben. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

E kupolák némelyike összeolvadt egymással, míg a legnagyobb szerkezetek buckás struktúrával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy dombok és mélyedések szabálytalan mintázatát hozták létre.

A kutatócsapat szerint ez a fajta rendszer gyanúsan megegyezik a kriovulkanizmussal – ez a jelenség nagyon hasonlít a Földön ismert vulkanizmushoz, azonban forró, olvadt kőzet helyett jégből, vízből és ammóniából álló folyadékok törnek felszínre.

A mechanizmust más hűvös égitesteken, például a Szaturnusz Enceladus nevű holdján és a Ceres törpebolygón is megfigyelték, az új tanulmány pedig újabb bizonyítékokkal szolgál arra, hogy a kriovulkanizmus a Plútón ugyanúgy átalakíthatja a felszínt.

A régió szinte teljesen krátermentes, így geológiai szempontból meglehetősen fiatal lehet, ám ez a hipotézis csak újabb rejtélyeket vet fel. Mivel a kriovulkanizmushoz hőre van szükség, hogy az anyag folyadékszerű állapotban maradjon, a Plútó magjában vagy köpenyében jelen kell lennie a magas hőmérsékleteket biztosító körülményeknek, holott korábban úgy gondolták, a törpebolygó kizárólag fagyos komponensekből állhat.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.