Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,07 Ft
Euró
384,24 Ft
Font
450,91 Ft
Bitcoin
68,842 $

Lezuhant egy ENSZ-helikopter, legalább nyolcan életüket vesztették

Lezuhant egy ENSZ-békefenntartókat szállító helikopter, amelyen hat pakisztáni, egy orosz és egy szerb békefenntartó utazott.

...svg content...ENSZ-jármû az Izrael és Szíria között létesített átkelõhelyen a Golán-fennsík északi részén lévõ Kuneitránál 2018. október 15-én. (MTI/EPA/Atef Szafadi)
Afrika

Nagy Noel

Szerkesztő

A tragédia még kedden történt a Kongói Demokratikus Köztársaság területén, azon belül is a kiemelten erőszakosnak tekinthető keleti országrészben. Az ENSZ és a pakisztáni hadsereg is megerősítette a tragédiát – derül ki az AFP beszámolójából.

Imran Khan, Pakisztán miniszterelnöke kijelentette, mélyen sokkolta és elszomorította az eset, valamint kiemelte, hogy az ország hadserege nagymértékben próbál hozzájárulni a globális békéhez, amelyért elismeréssel tartozik.

A kelet-kongói Észak-Kivu tartomány katonai vezetése kijelentette, az M23 csoporthoz tartozó lázadók lőtték le a helikoptert, míg a felkelők tagadták a vádakat és a kongói hadsereget vádolták meg a felelősséggel.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A helyzet ráadásul azért bonyolult, mert a Kongói Demokratikus Köztársaság katonai vezetése kifejezetten azzal vádolta meg a szomszédos Ruandát, hogy nyíltan támogatják az M23-as lázadókat, amelyet Kigali folyamatosan tagad.

Vincent Karega, Ruanda kongói nagykövete kijelentette, hogy sem politikai, sem katonai értelemben nem támogatják az M23-at. Francois Habitegeko, az egyik nyugat-ruandai tartomány vezetője pedig kifejezetten keményen fogalmazott:

„Kategorikusan elutasítjuk az alaptalan vádakat és kijelentjük, a ruandai hadsereg semmilyen módon nem érintett ezen hadviselő cselekményekben”

Az M23 is tagadta, hogy szomszédos országból kapnának támogatást, így kizárták Ruanda érintettségétől – noha történelmileg Ruanda és Uganda is támogatta a felkelőket, akik az elmúlt negyedszázadban folyamatos gerillaharcot vívtak a kormányerőkkel és más lázadókkal.

Orbán Viktor Karácsony Gergelynek üzent: „Bukorvári van, új főpolgármester lesz”

Orbán Viktor miniszterelnök sem tartja jó vezetőnek Karácsony Gergelyt, aki Szentkirályi Alexandra szerint csak egy báb, valójában Gyurcsány Ferenc irányít Budapesten.

Magyar Péter reagált Orbán Viktor Varga Juditról tett nyilatkozatára

Magyar Péter ismét Varga Juditról nyilatkozott, két témában is megemlítette a volt feleségét, aki ugyan már nem politikus, kapcsolatba maradt a kormánnyal.