Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,911 $

Gigantikus füstkarikákat öklendező haldokló csillagra bukkantak

Különleges mintázatú kozmikus alakzatokat hozott létre a V Hya nevű csillag.

...svg content...NRAO/AUI/NSF
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Földtől mintegy 1 300 fényévre, a Hydra csillagképben található V Hya egy szénben gazdag vörös óriás, amely jelenleg életciklusának utolsó szakaszában van, külső rétegeit éppen elhagyja, és egy fehér törpévé változik.

Az ALMA rádióteleszkóppal közelebbről is megvizsgálták a furcsa csillagot, és kiderítették, hogy a V Hya nem egyenletesen szabadítja fel anyagát, ahogyan az várható lenne, hanem füstkarikák sorozatát fújja ki az univerzumba. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: újabb áldozat földi maradványaira bukkantak

Az NRAO kutatócsapata összesen hat gyűrűt észlelt, amelyek a jelek szerint az elmúlt körülbelül 2 100 évben keletkeztek, ami kozmikus léptékben igencsak rövid időnek mondható. Ezek a gyűrűk egy torzult korongot alkotnak a csillag körül, amelynek a DUDE becenevet adták, ami a „dinamikus terjeszkedés alatt álló korong” angol rövidítése.

Csillagászok azt is észrevették, hogy a V Hya felett és alatt hatalmas, homokórához hasonlító porfelhők száguldoznak, amelyek 864 ezer km/órás sebességgel tágulnak, és lökődnek ki a világűrbe.

Már korábban is felkeltette szakemberek figyelmét a nem mindennapi viselkedést produkáló csillag, rájöttek ugyanis, hogy nyolc és fél évente Mars méretű plazmagömböket lövell ki magából, amely jelenséget egy láthatatlan fehér törpének vagy neutroncsillagnak tulajdonították, ami a szomszédságában lebeghet.

Összességében ezek a tulajdonságok a V Hya-t egy teljesen egyedi objektummá teszik, amely révén rengeteg hasznos információt gyűjthetnek be az asztronómusok a csillagok keletkezéséről, életéről és haláláról.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja