Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

„Molyrágta” katonai eszközökkel pótolná veszteségeit Oroszország, kevés sikerrel

Az orosz fél a javítóbázisra szállította a raktáraiban porosodó régi eszközöket, helyreállításuk azonban nehézségekbe ütközik, mert a főbb alkatrészeket az évek során ellopták.

...svg content...Fotó: IGOR_KUTNII / Twenty20
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Az Ukrán Hírszerző Igazgatóság (GUR) szombati közleménye szerint Oroszország megpróbálja helyreállítani régi katonai felszereléseit, hogy pótolja az ukrajnai invázió során elszenvedett veszteségeket, ez azonban nehézségekbe ütközik az eszközök rossz állapota és a korrupció miatt.

A GUR jelentése szerint a régi katonai felszereléseket a tárolóhelyről a fehérorosz-ukrán határ közelében fekvő javítóbázisra szállítják, de – például a 4. páncéloshadosztály esetén – a járművek állapota olyan rossz, hogy csak minden tizedik „molyrágta” egység üzemképes. Soron kívül Így változik a boltok nyitvatartása október 23-án

A hírszerzés szerint a berendezések lesújtó állapotáért a korrupció felelős, a harci járművekből ugyanis ellopták a nemesfémeket tartalmazó optikai és elektronikai eszközöket, a tankok közül pedig sokat „teljesen szétszedtek”, és hiányzik belőlük a motor – számolt be a The Jerusalem Post.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a vasárnap reggeli hadműveleti jelentésében közölte, hogy Oroszország nem adta fel a jármű- és alkatrész veszteség pótlásának megszervezését. Az ukrán erők szerint az orosz fél 582 harckocsit, 1 664 páncélos járművek, 294 tüzérségi egységet, 93 rakéta-sorozatvető rendszert, 52 légvédelmi rendszert, 1 144 más szárazföldi járművet és 73 üzemanyag-tartályhajót vesztett az eddigi harcok során.

A jelentések szerint korrupció sújtja a Fehéroroszországban állomásozó orosz csapatokat is, a katonák ugyanis élelmiszert és katonai felszerelést adnak el vagy cserélnek alkoholra, az üzemanyag pedig az oroszok „második fizetőeszköze”. A Politico szerint az orosz előretörést a továbbra is fennálló üzemanyaghiány is akadályozza, bár erőfeszítések történtek az utánpótlási vonalak javítására.

Trent Telenko, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának nyugalmazott köztisztviselője Twitter üzenetben hívta fel a figyelmet a másik akadályozó problémára, a katonai járművek gumiabroncsainak karbantartása ugyanis hiányos, amiért valószínűleg szintén a korrupció tehető felelőssé. Fényképek és videók készültek elhagyott orosz járművekről, amelyekről a nem megfelelő gumiabroncsok leestek.

A hadianyagok fejlesztését az orosz védelmi intézmény korrupciója is akadályozta; 2012-ben egy orosz fegyvergyártó cég több száz millió dollárt sikkasztott el, amelyet rakétaelfogó rendszerre szántak, 2016-ban a nagy pontosságú lőszerek navigációs és vezérlőrendszereire szánt pénznek veszett nyoma.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma vasárnap délelőtt megjegyezte, hogy az orosz légtérből indított nagy hatótávolságú precíziós fegyverek nagyon magas, akár 60 százalékos meghibásodási arányt mutatnak, amelynek oka nem világos. Ez arra kényszerítheti az orosz felet, hogy visszatérjen a kevésbé kifinomult rakétákhoz, vagy nagyobb kockázatot vállaljon a repülőgépeivel.

Deutsch Tamás: vérlázító provokációra készülnek Gyurcsányék

Deutsch Tamásnál többszörösen betelt a pohár Gyurcsány Ferencék miatt, szerinte megint hazudnak reggel, éjjel meg este.

Meglepően sokan kihagyják a kézmosást mosdóhasználat után

Emellett az is valószínűsíthető, hogy azok közül, akik kezet mosnak WC után és ebéd előtt, sokan nem figyelnek oda az alaposságra sem.

Szarvast gázoltak Piliscsabánál, kocsi alá került az állat

Súlyos baleset történt Piliscsabánál, ahol két gépkocsi is érintett volt egy szarvas elgázolásában, aki minden bizonnyal nem élte túl az ütközést.