Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Szijjártó szerint légi háborút jelentene, ha légtérzárat rendelnek el Ukrajna felett

Többen aggódnak amiatt, hogy a NATO esetlegesen légtérzárat rendel el Ukrajna felett, amivel egy még nagyobb háború alakulhat ki.

...svg content...Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az ukránok folyamatosan azt kérik, hogy rendeljenek el felettük légtérzárat, mert megállás nélkül bombázzák őket az oroszok, és sok civil veszíti életét. A NATO azonban ezt eddig nem tette meg, mert azzal beavatkoznának a háborúba, melyből egy harmadik világháború kerekedhet.

Ez lenne a lehető legrosszabb forgatókönyv, így Magyarország sem támogatja azt a javaslatot, hogy vezessenek be légtérzárat. Jelenleg ismét csúcstalálkozót tart a NATO, aminek ideje alatt az egyik fő témát a légtérzár jelentheti. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Szijjártó Péter a NATO-csúcstalálkozó helyszínről jelentkezett Brüsszelből, és elmondta, sajnálatos módon vannak veszélyes javaslatok az asztalon. Ilyen veszélyes javaslat az Ukrajna feletti légtérzárra vonatkozó előterjesztés.

A magyar külügyminiszter ennek kapcsán elmondta, amennyiben létrejönne egy ilyen légtérzár Ukrajna fölött, az légi háborút jelentene. Szerinte ezzel légi háború alakulna ki az Észak-atlanti szövetség és Oroszország között.

Szijjártó kihangsúlyozta, ezt mindenképpen el kell kerülnünk, és Magyarország érdeke az, hogy a NATO jelenlegi álláspontja a csúcstálakózót követően is érvényben maradjon.