Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,801 $

Vajon miként befolyásolhatja a háború a magyar gazdaságot?

Rendkívül bizonytalanná váltak az áremelkedéssel kapcsolatos kilátások, banki elemzők csak annyit tudnak mondani, hogy a gazdaság bővülése szinte biztos, hogy kisebb lesz a vártnál.

...svg content...Twenty20
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Teljes a bizonytalanság a gazdaságban, szinte lehetetlen megjósolni, hogy mekkora lesz az infláció, a GDP vagy a folyó fizetési mérleg, de biztos, hogy valamekkora lassulás lesz – mondta Suppan Gergely, a Takarékban vezető elemzője a Világgazdaságnak.

A tavalyi negyedik negyedévi növekedés olyan erős volt, hogy az áthúzódó hatások miatt – változatlan körülmények mellett – az idén 6,7 százalékkal is bővülhetett volna a GDP. Soron kívül Félmilliárdnál is drágábban hirdetik Torgyán József egykori villáját

A takarékbankos szakember korábban elővigyázatosságból 6,3 százalékos prognózist adott, amit már 5,8 százalékra csökkentett. Az idei növekedés kapcsán az egyik legnagyobb kockázat az, hogy az emelkedő energiaárak miatt nőnek a megélhetési költségek és esik a külső kereslet, ugyanis nem zárható ki, hogy Nyugat-Európa recesszióba csúszik.

A háború okozta gazdasági bizonytalanságokra és a folyamatosan növekvő energiaárakra hívta fel a figyelmet Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is. A gazdaság nagyon jól indította az évet, emiatt az eredeti, 5 százalékos előrejelzését 6 százalék közelébe akarta emelni, de a háború hatására már inkább 4,5 százalék körüli GDP-növekedést valószínűsít.

A következő hónapok legfőbb kérdése az lesz, hogy maradnak-e a mostani, magas szintjükön az energiaárak, illetve hogy meddig terjesztik ki az Oroszország elleni uniós szankciókat. Elképzelhető, hogy az utolsó negyedévre negyedéves alapon visszaesésbe fordul a magyar gazdaság – tette hozzá a szakértő.

Egyre több a spekuláció Harry herceg és Meghan Markle esetleges válása kapcsán

Meg nem erősített források szerint feszültség tapasztalható Harry herceg és Meghan Markle kapcsolatában.