Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,241 $

Putyin egy fontos szövetségesétől kapott pofont, amely nem ismerte el Donyeck és Luhanszk függetlenségét

Még Vlagyimir Putyin legszorosabb szövetségesei közül is vannak többen, akik nem értenek egyet az orosz agresszióval.

...svg content...Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) lerója kegyeletét Iszlam Karimov üzbég államfõ elõtt a szamarkandi temetõben 2016. szeptember 6-án. Karimov szeptember 2-án, 78 éves korában hunyt el. (MTI/EPA pool/Kreml/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Üzbegisztán ugyanis bejelentette, hogy nem ismeri el a két oroszbarát szakadárállamot, a Donyecki és Luhanszki „Népköztársaságokat” és felszólította Moszkvát, hogy oldják meg diplomáciai úton a konfliktust – írja a Szabad Európa Rádió.

Abdulaziz Komilov, Üzbegisztán külügyminisztere még március 17-én beszélt az üzbég törvényhozók előtt, ahol hivatalosan is felszólította mindkét harcol felet, hogy diplomáciai úton oldják meg a konfliktust:

„Először is, a katonai akcióknak és az erőszaknak azonnal abba kell maradnia. Üzbegisztán elismeri Ukrajna függetlenségét, szuverenitását, területi integritását. Nem ismerjük el Luhanszkot és Donyecket”

Ez pedig azért tekinthető meglepő fordulatnak, mert Üzbegisztán régi szövetséges Oroszországnak, a két ország közötti kapcsolat a Szovjetunió felbomlását követően is szoros maradt. Nem ők az elsők viszont, akik ezt az álláspontot képviselik.

Március elején Kazahsztán tagadta meg a Kreml kérését, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába harcolni és szintén nem ismerték el a Moszkva által támogatott szakadárállamokat, amely különösen annak fényében volt meglepő, hogy a kazah tüntetések leverése során orosz csapatok segítették a hatóságoknak.

Magyar Péter „hatalmas tömeget” ígér a közmédia épülete elé, és élő felszólalást követel

Egyelőre nem tudni, pontosan hányan lesznek ott a Magyar Péter által szervezett demonstráción szombaton, de a Tisza Párt vezetője hatalmas tömeget vizionál.