Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,78 Ft
Euró
390,31 Ft
Font
456,30 Ft
Bitcoin
61,327 $

Bemutatták a világ első újrahasznosítható hátizsákját, ami elbomlik a természetben

A kültéri kiegészítőkre specializálódott Vaude vállalat Novum 3D névre keresztelt hátizsákját 3D nyomtatással hozta létre annak érdekében, hogy környezetbaráttá varázsolja a mindennapi túrázást.

Vaude
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Novum 3D esetében a pántok és a hátpárna 100 százalékban hőre lágyuló poliuretánból (TPU) készül, így nem tartalmaz olyan vegyi anyagokat, amelyek megnehezítenék az újrahasznosítást. Minden nem TPU-ból készült komponens, például a csatok, könnyen eltávolíthatóak, így az újrahasznosítás előtt le lehet őket szedni – olvasható a termékleírásban.

A hegesztett varratok, amelyeket a Vaude már a gyártott hátizsákokban és táskákban is használ, szintén hozzájárulnak a Novum 3D újrahasznosíthatóságához: kiküszöbölik a cérna szükségességét, amely egyébként az anyagdarabokat rögzítené egymáshoz, megőrizve a szerkezet integritását. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

A német Oechsler műanyag és additív gyártási specialistával együttműködve 3D-nyomtattak egy TPU-méhsejtes panelt a tipikus habszivacs hátlap helyett. A méhsejtes szerkezetet az optimális stabilitás miatt választották a legkevesebb anyag és súly, valamint a nyitott kialakítás révén biztosított természetes szellőzés miatt.

A Vaude hangsúlyozta, hogy az Oechslerrel való együttműködés hozzájárul a Novum 3D kialakításának általános fenntarthatóságához, mivel a tervezés, fejlesztés és gyártás a Vaude klímasemleges központjában történik, ezáltal nincs szükség hosszú távú szállításra, így maximálisan klímabarát a technológia.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.