Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Élet nyomaira bukkantak egy csillag közelében észlelt porfelhőben

Csillagászok szerint a vegyület az élettel kapcsolatba hozható szerves molekulák előfutára.

ESO
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Asztronómusok egy bolygóképző korong belsejében ráleltek az univerzumban eddig talált legnagyobb méretű molekulára, a dimetilre, ami olyan szerves anyagok előhírnökének tekinthető, mint például a metán, ami élet jelenlétére utalhat – olvasható az ESO közleményében.

A felfedezést az Oph-IRS 48 nevű fiatal csillag körül tették a chilei ALMA űrteleszkóp segítségével, amelyet arra optimalizáltak, hogy a csillagbölcsők szívében található, meglehetősen fiatal porfelhőket vizsgálja. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A szóban forgó égitest egy „üstökösgyárnak” is otthont ad, ahol folyamatosan születnek a felgyülemlett forró por- és gázhalmazból a különböző méretű kisbolygók, meteorok és űrsziklák.

Tudósok úgy gondolják, ezekből az objektumokból jöhetnek létre a későbbi exobolygók és holdjaik, ezért is követik figyelemmel a helyzet alakulását, hiszen a folyamatok megértésével új perspektívába helyezhetik a csillagászat tudományát.

A mostani volt az első alkalom, hogy sikerült dimetil-étert detektálni az egyik ilyen korongban – az asztrofizikusok reményei szerint az elkövetkező években további szerves molekulákat azonosíthatnak, ezáltal újabb lépéseket tehetnek a földönkívüli élet létezésének bizonyítása felé.

A felfedezés utalhat az olyan prebiotikus molekulák, mint az élőlények alapját képező DNS-molekulák legfőbb komponensének számító aminosavak, illetve a cukrok esetleges kialakulására, vagyis a szóban forgó vegyületek további vizsgálata megmutathatja, miként működhetnek az ominózus kemikáliák a bolygók evolúciója során.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.