Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,02 Ft
Euró
392,68 Ft
Font
458,56 Ft
Bitcoin
64,007 $

Élelmiszerárstop: az ellenőrzések közel tizedénél találtak szabálytalanságot

Az egy hónapja tartó ellenőrzések során 85 esetnél találtak kifogásolható problémát az élelmiszerárstop betartására vonatkozólag.

Fotó: Unsplash/Ilusztráció
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A vizsgálat alatt a fogyasztóvédelmi szakemberek megállapították, hogy a 977 hagyományos üzlet és webáruház döntő többsége mindenben megfelelt az előírásoknak, tehát csökkentett áron kínálta az érintett termékeket, illetve azokból elegendő készletet tartott raktáron, továbbá megfelelően tüntette fel a tájékoztatót.

Ez alapján februárban 958 üzletben végeztek helyszíni ellenőrzést, ebből 51 bolt a hatóságinál magasabb áron értékesített, 18 nem biztosított megfelelő mennyiséget (mindkettőnél a leggyakoribb hiányosság az étolaj kapcsán merült fel), valamint 17 kereskedés nem, vagy nem az előírt méretben helyezte ki az árstopról szóló tájékoztatást. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

Az ellenőrzések jelentős részénél a helyszínen kiigazították a hiányosságokat, viszont a szigorú következmények alól nem mentesülhettek, a mulasztók ellen indított eljárásokból pedig már 24 lezárult, amely alapján összesen több mint 4,5 millió forint értékű bírságot szabtak ki – írta a Portfolio.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár azt is megjegyezte, hogy már 3 bírság érte el a milliós szintet, amelyek az összes kiszabott szankció közel kétharmadát teszik ki, valamint a nagyobb tételeket jellemzően a jogsértők által kiszolgált szélesebb vevőkör indokolta.